Una dintre mostrele testate la Iaşi a ieşit pozitiv. Este vorba despre un pacient domiciliat în Vrancea, care în aceste momente este transportat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.
La Spitalul de Boli Infecţioase sunt internate patru persoane. În lucru se află 51 de probe.
Cât de grave sunt infecțiile cauzate de noul coronavirus COVID-19?
Noul coronavirus detectat în China este strâns legat de virusul SARS din 2003 și pare să aibă caracteristici similare. Potrivit experților ECDC, virusul poate provoca simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar și boli severe, precum pneumonia. Persoanele cu afecțiuni cronice existente par să fie mai vulnerabile la complicații. Afecțiunile preexistente raportate până acum includ hipertensiunea arteriala și alte afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni hepatice și alte boli respiratorii.
Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din Romania anunță că pneumonia produsa de noul coronavirus (COVID-19) este o boala respiratorie acuta, al cărei spectru clinic nu este, deocamdată, cunoscut pe deplin. Autoritățile din tara noastră, că și experții ECDC susțin că, până în acest moment, pacienții cu acest tip de pneumonie prezintă următoarele simptome:
Febra (minimum 38 grade Celsius)
Tuse
Dificultate la respirație – în cazurile mai severe
În ceea ce privește perioada de incubație a bolii, adică timpul de la momentul infectării și până la apariția primelor semne și simptome de boala, nu a depășit 14 zile.
Obiceiurile sănătoase limitează răspândirea infecțiilor!
Recomandările standard ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a reduce expunerea și transmiterea bolilor respiratorii includ igiena mâinilor și a cailor respiratorii și practicile alimentare sigure:
1.Spălați-vă des pe mâini cu apa și săpun timp de 20 de secunde. În cazul în care nu aveți la îndemăna apa sau săpun, folosiți o soluție pe baza de alcool. Este recomandat să vă spălați pe mâini:
După ce ați tușit sau strănut
Când îngrijiți o persoana bolnava
Înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
Înainte de masa
Înainte și după folosirea toaletei
După ce ați atins sau mângâiat un animal
După ce ați dus gunoiul
2. Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unica folosință când tușiți și strănutați. Aruncați șervețel după fiecare utilizare și spălați-vă pe mâini. În cazul în care nu aveți la îndemăna un șervețel, tușiți sau strănutați în pliul cotului.
3. Evitați pe cât posibil contactul strâns cu persoanele care au febra și tușesc. Mergeți la medic daca aveți febra, tușiți și aveți dificultăți de respirație.
Cum, cel mai probabil, sursa principala a infecției este de origine animală sunt recomandate și următoarele măsuri de prevenție:
Gătiți bine carnea și ouăle, înainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimentele negătite, conform bunelor practici de siguranță a alimentelor.
Daca vizitați piețele din zonele în care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitați contactul direct neprotejat cu animalele vii.