Înălțarea Sfintei Cruci! Ce NU e bine să faci în această ZI

0
170

Înălțarea Sfintei Cruci este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox și pică în fiecare an pe 14 septembrie. Iată ce tradiții, superstiții și obiceiuri se respectă în această zi.

În fiecare an, pe data de 14 septembrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

În această zi, creștinii ortodocși prăznuiesc Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante și mai vechi sărbători închinate crucii.

Ce le este interzis credincioșilor pe 14 septembrie?

La fiecare sărbătoare importantă din calendarul creștin ortodox, credincioșii țin cont de mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Astfel, există câteva lucruri despre care se spune că sunt interzise de Înălțarea Sfintei Cruci, dar și unele obiceiuri care ar trebui urmate pentru a avea parte de noroc, belșug și sănătate.

Pe 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, se spune că se termină oficial vara și începe toamna, aceasta fiind ziua în care se începe culegerea viilor. Se obișnuiește ca în această zi, preotul să sfințească via, dar și butoaiele cu vin pentru ca recolta să fie bogată și în anul ce vine.

Acesta este motivul pentru care sărbătoarea mai este cunoscută și sub denumirea de Cârstovul Viilor. Există un obicei potrivit căruia nu este bine să se culeagă strugurii din ultima tufă de vie, ci ei ar trebui lăsați drept ofrandă pentru păsările cerului.

În popor, Înălțarea Sfintei Cruci mai poartă și denumirea de Ziua Şarpelui. Se spune că aceasta este ziua în care șerpii și toate reptilele se ascund în pământ și așteaptă iarna.

Se spune că în ziua în care este prăznuită Înălțarea Sfintei Cruci este bine ca oamenii să ducă la biserică plante de leac. Acestea sunt sfințite de preot și apoi trebuie puse la icoane pentru a-i proteja de rele pe toți cei din casă. La streașina casei se pune busuioc pentru a alunga spiritele rele.

Mai există un obicei ca fetele să se spele pe cap cu apa în care au pus busuioc sfințit pentru a avea un păr lung și sănătos.

O superstiție veche spune că oamenii ar trebui să ducă la biserică o monedă pentru ca aceasta să fie sfințită de preot. Apoi, moneda se păstrează în portofel alături de o cruciuliță pentru a aduce noroc și belșug.

Pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșilor le este interzis să muncească pe 14 septembrie. Mai exact, în ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește. Se crede că toți cei care vor face aceste lucruri vor avea parte de rele și de ghinion.

14 septembrie este o zi de post și rugăciune pentru credincioși. În această zi sfântă sunt interzise alimentele de dulce, dar și nucile, peștele, usturoiul și prunele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.