Iaşiul a ajuns unul dintre cele mai mari centre ale industriei hi-tech din România alături de Bucureşti, Cluj şi Timişoara, cu 20.000 de angajaţi în industria de IT, la care se adaugă peste 2.500 de absolvenţi în fiecare an. Mai mulţi bucureşteni încep să se mute înspre Iaşi, pentru calitatea vieţii şi pentru costul redus al traiului de zi cu zi.
„La începutul anului, Iaşiul a primit titlul de oraşul emergent al anului, un titlu pentru oraşele în ascensiune în afara Poloniei, care este în altă ligă. În acest moment Iaşiul devine avantajos. În jumătate de oră eşti şi la muncă şi ai lăsat şi copilul la grădiniţă. Mulţi bucureşteni se mută în Iaşi pentru calitatea vieţii. Deşi salariile IT-iştilor sunt mai mici decât în Capitală, între 500 şi 4.000 de euro, şi costurile precum chiria sunt mult mai mici decât în Bucureşti“, a explicat Dan Zaharia, consultant de imobiliare şi proiecte de investiţii pentru Iaşi în cadrul companiei Extind, pentru ZF.ro.
Cel puţin doi ambasadori vizitează Iaşiul în fiecare lună, însoţiţi de investitori, pentru a prezenta oportunităţile de investiţii.
„Iaşiul poate fi numit ultima redută a IT-ului şi outsourcingului. Până acum toată lumea s-a îndreptat spre Timişoara şi Cluj, iar acum nu mai au unde să se ducă în România, decât dacă se duc în oraşele terţiare, care vin pentru investitori cu avantajul salariilor mai mici. În schimb, dacă şcolile din Iaşi produc între 2.500 şi 3000 de IT-işti anual, în Bacău, spre exemplu, găseşti maximum 1.000 de IT-işti în acest moment şi mai poţi crea aproximativ 100 pe an“, a completat Dan Zaharia.