Ieşenii pot face analize gratuite oriunde în ţară, doar cu trimitere de la medicul de familie

0
224

Începând de marți, 1 decembrie 2020, asigurații pot beneficia de investigații paraclinice gratuite pe întreg teritoriul României, în baza biletului de trimitere eliberat de medici aflați în relație contractală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate.

Ce înseamnă acest lucru? „Este o facilitate importantă pentru pacienți. Ei pot lua trimitere pentru analize medicale de la medicul lor de familie din Fălticeni, de exemplu, și pot face analizele la Iași, la ce laborator doresc, indiferent de casa de asigurări la care sunt înscriși. Așa cum și ieșenii, de asemenea, pot face analize gratuite la București, Cluj, sau oriunde doresc, doar cu trimitere de la medicul lor de familie“, explică ec. Radu Țibichi, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași. Astfel, cei mai avantajați de această modificare par a fi, în special, locuitorii din orașele mici unde numărul laboratoarelor de analize sau al farmaciilor este clar limitat, comparativ cu situația din Iași, de exemplu.

Este o idee bună și corectă și, evident, în favoarea asiguraților. Pe de altă parte, liberalizezi competiția dintre actorii din sistem, și acest lucru nu este nici pe departe un lucru rău. Din contră, aș putea spune“, este de părere Conf. Dr. Liviu Oprea, medic de familie și președintele Colegiului Medicilor Iași.

Până la această dată, aceste servicii se puteau acorda doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se afla în contract și medicul care a emis biletul de trimitere. Adică dacă erai asigurat la Casa OPSNAJ, nu puteai merge decât la anumite laboratoare medicale sau farmacii care aveau contract cu instituția menționată. Și, evident, invers, cei care erau asigurați la CNAS nu puteau accesa laboratoarele si farmaciile aflate în contract cu Casa OPSNAJ. „Din acest motiv, unii asigurați au plecat de pe listele medicilor de familie aflați în contract cu OPSNAJ, deși nu aveau nicio problemă cu calitatea serviciilor medicale oferite de aceștia, și s-au înscris la medici aflați în contract cu CNAS, pentru că li se oferea o plajă mai largă de servicii și nu mai erau obligați să meargă doar la anumite laboratoare sau farmacii“, detaliază dr. Oprea.
Faptul că persoanele asigurate au posibilitatea, de ieri, să meargă la oricare laborator sau farmacie doresc, în oricare localitate din România, este un câștig pentru asigurat, pentru că, susține dr. Liviu Oprea, „casele de asigurări nu trebuie să fie în competiție, ele trebuie să fie în slujba oamenilor“.
În ce îi privește pe furnizorii de de servicii medicale paraclinice care au încheiate două contracte, respectiv cu o casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială își au sediul lucrativ, dar și cu casa OPSNAJ vor opta pentru a rămâne în relație contractuală cu o singură casă de asigurări de sănătate.
De asemenea, este menționat faptul că noul format al biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice are evidențiat un câmp destinat completării investigațiilor care sunt necesare pentru pacienții diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare sau pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19, medicul putând recomanda în funcție de afecțiunea pe care o monitorizează. Cu alte cuvinte, medicul poate decide, după caz, realizarea investigațiilor în regim de urgență sau emiterea unui bilet de trimitere în baza căruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice.
Totodată, menționăm că până la data de 31 decembrie 2020 pot fi utilizate atât biletele de trimitere aflate în termen de valabilitate care nu au evidențiat, cât și cele care au evidențiat faptul că sunt recomandate pentru diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor respective, , precizează ec. Radu Țibichi care speră ca „de la 1 ianuarie 2021 să reușim acest lucru și pentru rețetele medicale. Astfel, un pacient care se externează dintr-un spital din Iași, cu rețetă de la medicul său curant, va putea să-și cumpere medicamentele de la o farmacie din orașul în care locuiește, Vaslui de exemplu. Acest lucru va fi extrem de benefic pentru asigurați“. În acest moment acest lucru nu este posibil, pacientul fiind obligat să-și ia rețeta din localitatea în care aceasta a fost emisă.
Țin minte că, pentru a putea să le asigur medicația pentru afecțiuni cronice părinților mei din Brăila care locuiau cu mine – deși aveau domiciliul și medicul de familie acolo -, a trebuit să le fac buletin de Iași și să-i înscriu la medicul meu de familie. Altminteri ar fi trebuit să meargă periodic la Brăila să-și ia medicamentele de acolo. A durat ceva timp și efort să pot face acest transfer dar, altminteri, ar fi fost chinuitor pentru ei, pentru că erau în vârstă și le-ar fi fi fost greu să se descurce“, își amintește Mihaela Filip săptămânile care au durat pentru a duce la capăt acest demers.
Lumea medicală este de părere că, prin măsurile luate va fi redusă, astfel, birocrația din sistem, prin eliminarea evidențelor distincte și a raportărilor lunare ale serviciilor prestate către cele două case de asigurări cu care aveau încheiate contracte, potrivit ziaruldeiasi.ro.
Prin liberalizarea aceasta se creează un pic de competiție în rândul furnizorilor de servicii medicale și, cred eu, nu este deloc rău să avem un pic de competitivitate în sănătate“, a concluzionat președintele Colegiului Medicilor Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.