Ieri a avut loc gala de premiere a unităților de învățământ preuniversitar în cadrul proiectului „Școala pentru valori autentice”

0
182

I.S.J. Iași a organizat ieri, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” din Iași, Gala de premiere a unităților de învățământ preuniversitar câștigătoare în cadrul proiectului județean „Școala pentru valori autentice”, ediția a II-a, an școlar 2018-2019.

Proiectul „Școala pentru valori autentice” este o inițiativă inedită la nivel județean și naţional, lansat în octombrie 2017 cu scopul de a implica instituțiile școlare din județ în activități centrate pe valorizarea și formarea comportamentelor și atitudinilor prosociale la elevi și preșcolari.

În cadrul proiectului „Școala pentru valori autentice„, ediția a II-a, pe parcursul anului școlar 2018-2019, valorile puse în evidență de elevi și profesori prin diferite activități au fost cetățenie activă și leadership, sănătate și mișcare, unitate și democrație, incluziune și drepturile omului, politețe, creativitate, spiritualitate, protecția mediului.

Inițiatoarea proiectului, inspectorul școlar general, prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, a vorbit despre necesitatea şi imperativitatea ca şcoala să aducă în centrul activităților sale formarea copiilor pentru viaţa de dincolo de zidurile şcolii, atunci când aceştia vor trebui sa se integreze in viaţa sociala, profesionala, familială, comunitară căci, parafarzându-l pe Spiru Haret, „cum arată astăzi școala, așa va arăta mâine țara”.

Activitatea a fost moderată de către d-na inspector pentru activități extracurriculare, prof. Alla Apopei, care coordonează implementarea întregului proiect în şcolile din mediul rural și urban din județul Iași.

Invitații speciali, preot Petru Tamaș, de la Episcopia Romano–Catolică Iași, și preot Cristian Alexandru Barnea, de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, le-au vorbit profesorilor, elevilor și directorilor prezenți la eveniment despre importanța valorilor morale, rolul profesorilor și al părinților în formarea atitudinii și comportamentelor axate pe valori autentice, invocând pilde ale marilor creștini și întâmplări din viața reală.

În premieră, a fost prezentată retrospectiva proiectului în imagini, prin filmul proiectului realizat de elevii Onică Vladlena, Ionițoaiei Dana, Luca Sebastian, de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iași, coordonați de d-na prof. Vîrga Liliana și prof. Cristina Timofte, director al liceului.

În prim planul activității au fost cele 38 de instituții câștigătoare, reprezentate de directori, profesori și elevi implicați în proiect, instituții premiate și aplaudate la scenă deschisă. Din partea premianților și partenerilor proiectului au vorbit prof. consilier școlar Anca Hardulea, director al Centrului Județean pentru Resurse și Asistență Educațională din Iași, prof. Nicoleta Crețu, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Iași, prof. Raluca Mariana Cozma, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Ghica” din Iași și membru în Consiliul Consultativ pentru activități extrașcolare, precum și elevi de la Școala Gimnazială „Petru Poni” Cucuteni și de la Școala Profesională Focuri.

O surpriză inedită a evenimentului a fost crearea unei piese muzicale dedicate proiectului „Școala pentru valori autentice„, pe versurile poetei Sabina Cojocaru, muzica Olesia Egorov, interpretată în premieră de elevii de la EgoArt Music: Ceapraga Alessia, Egorov Nicolae și Istrate Robert.

În cadrul ediției a III-a, ce se derulează pe parcursul anului școlar 2019-2020, proiectul se amplifică, fiind denumit ,,Școala pentru valori autentice – școala comunității”, având drept scop implicarea partenerilor educaționali ai instituțiilor de învățământ în activități organizate pe tema valorilor lunare ale acestui an: RESPECTUL FAŢĂ DE LEGE – echitate socială şi atitudine civică (octombrie), SIGURANŢA și SECURITATE în școală și în activitățile extrașcolare (noiembrie), SOLIDARITATE SOCIALĂ (decembrie), VOLUNTARIATUL – bursa binelui (ianuarie), ANTREPRENORIATUL responsabilitate asumată (februarie), RECUNOȘTINȚA valoarea care nu se uită (martie), IDENTITATE VOCAŢIONALĂ (aprilie), CULTURA – bun de consum pentru tineri (mai).

Elementul de noutate al acestui an constă în organizarea la începutul fiecărei luni, de către Inspectoratul Școlar Județean Iași, a unei mese rotunde cu autoritățile și partenerii din comunitate, ONG-uri, mediul de afaceri etc. pentru dezbaterea temelor puse în discuție, cu scopul de a genera activități concrete în școlile din județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.