Consiliul Județean Iași a inițiat deja demersurile pentru achiziționarea unui spital mobil pentru pacienții diagnosticați cu Covid-19, unitate care va deservi întreaga regiune.
În aces sens, președintele CJ Iași a lansat apelul către reprezentanții celorlalte consilii județene din Moldova, în vederea stabilirii modului în care unitatea medicală mobilă, cu o capacitate între 250 și 300 de locuri, va putea fi achiziționată în comun de toate județele din zona Moldovei, prețul acesteia fiind estimat la 15 milioane de euro.
”Ne așteptăm la o răspândire comunitară extinsă a bolii și la un număr din ce în ce mai mare de persoane infectate. Din acest motiv, la nivel local și regional trebuie să luăm o serie de măsuri urgente care să ne ajute să trecem cu bine de această criză.
Analizând modul în care au acționat alte state în perioada de criză provocată de pandemia de Covid-19, una dintre cele mai bune măsuri care poate fi aplicată pentru Moldova – o regiune cu o expunere maximă din cauza întoarcerii populației emigrate în țări cu risc pandemic- este aceea a instalării unui spital mobil în afara aglomerărilor urbane. China, Coreea de Sud, de exemplu, au apelat la această metodă și au avut rezultate foarte bune.
Un spital mobil poate funcționa la întreaga capacitate în maxim 30 zile, în plus se evită riscul contaminării bolnavilor internați pentru alte afecțiuni și scade posibilitatea infectării personalului medical.
Am discutat astăzi cu o parte dintre președinții de consilii județene din Moldova și le-am explicat utilitatea unei unități sanitare mobile. Aceasta poate fi achiziționată prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, asociație în care sunt membre cele șase județe din Regiunea de Nord-Est.
Amplasamentul ar putea fi în zona limitrofă Iașului, de exemplu la Transagropolis, aici având acces la drumul european și la toate utilitățile.
Am identificat și surse de finanțare: fonduri europene (Comisia Europeană a aprobat fonduri speciale pentru a crește capacitatea de reacție a statelor la Covid-19), bugetul de stat, fonduri ale consiliilor județene și consiliilor locale din Regiunea Nord-Est iar dacă sunt firme private care vor să ne ajute, vom fi deschiși către astfel de demersuri. Trebuie să fim pregătiți să asigurăm condiții de cazare și tratament pentru pacienții infectați, dar să și protejăm populația și personalul medical”, a precizat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean.
Spitalul mobil va dispune de două săli de operație, unitate de urgență și triaj, cameră de examinare, terapie intensivă, laboratoare de testare, radiologie, linie de sterilizare, maternitate, bucătărie și sală de mese, camere de odihnă/dormitoare, băi, dușuri, spălătorie, farmacie și depozit.
Corpul medical va fi format, pe perioada funcționării spitalului, din medici, asistente și infirmiere detașate de la alte unități medicale.
”Conform datelor oficiale, peste 60.000 de ieșeni sunt plecați în străinătate, în întreaga regiune Nord-Est cifra oficială ridicându-se la aproape 340.000 de persoane.
Capacitatea actuală a Spitalului de Boli Infecțioase de la Iași este de 250 de paturi. Chiar și în cazul în care la acestea adunăm și paturile din celelalte spitale județene care au secții de boli infecțioase, da gr și paturile din spitalele care pot intra în liniile 2 și 3, există riscul să nu fie suficiente pentru întreaga Moldovă. Trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a evita situații precum cele din nordul Italiei sau din Spania”, a adăugat președintele CJ.
În cursul săptămânii trecute, Consiliul Județean Iași a suplimentat cu 7,3 milioane de lei suma alocată unităților medicale din subordine, pentru echipamente medicale, aparatură, teste, reactivi și dezinfectanți.
De asemenea, a fost creat grupul de lucru al managerilor de la spitalele din subordine pentru a acționa în mod unitar în ceea ce privește strategia de prevenire și combatere a noului virus.