Anul nou a început cu cereri de divorţ. Sunt cu zecile depuse în cabinetele avocaţilor. Numărul lor s-a dublat în această perioadă faţă de finalul anului trecut. Experţii nu sunt surprinşi. Vorbesc despre o tipologie a celor care divorţează.
La început de an, mii de români se despart, chiar şi după câteva decenii de căsătorie.
Din patru perechi, una se destramă. Experţii au remarcat că mulţi dintre cei care se gândesc la divorţ fac acest pas la început de an. Cabinetele de avocatură se confruntă cu o avalanşă de cereri de divorţ. Motivele principale rămân infidelitatea, violenţa şi problemele financiare.
Anca Dârlea – avocat: La mine la cabinet au fost deja 21 de cereri de divorţ înregistrate, mult mai muşlte decât într-o lună obişnuită. Mânaţi de furie de frustrări, de tristeţe, încearcă să ia hotărâri în pripă. Dau buzna direct la avocat, fără să consulte înainte psihologi sau alţi specialişti. În multe cazuri, partenerul căruia i se cere divorţul începe un drum lung al recuperării psihice. Adaptarea la noua viaţă nu e uşoară. Pentru Florin, tatăl a doi copii, viaţa s-a schimbat brusc după 14 ani de căsnicie. Există viaţă şi după despărţire – spun psihologii. Iar cei care trec prin trauma unui divorţ trebuie să ceară ajutor. Terapiile de grup sunt cele mai eficiente, consideră specialiştii, mai ales pentru cei care se lovesc de judecata celor din jur. În medie, abia după un an de terapie, o persoană care a trecut printr-un divorţ se poate considera complet vindecată.
Studiile arată că bărbaţii îşi refac mai repede viaţa după despărţire, iar femeile au nevoie de mai mult timp pentru a putea construi o nouă familie. În medie, în România sunt 30 de mii de divorţuri într-un singur an. Vârsta medie la divorţ este de 38 de ani pentru femei şi aproape 42 de ani pentru bărbaţi, scrie observator.tv