Din toate timpurile, generația adultă a privit-o pe cea mai tânără cu neîncredere, considerând-o inaptă de a se ridica la performanțele înaintașilor. Situația este explicabilă: cei dintr-o anumită generație sunt mai puțin permeabili la schimbările care contravin modelului lor cultural. Li se pare unora că în prezent conflictul între generații este mai pronunțat ca niciodată din cauza schimbărilor de principii, de valori, de mentalitate sau de modele culturale pe care majoritatea părinților nu reușesc să le înțeleagă și să se adapteze la ele. Acești părinți și-ar dori ca progeniturile să se conformeze valorilor și stilului lor de viață, așa că neîmplinirea acestor dorințe conduce la apariția conflictului dintre generaţii din punctul de vedere al valorilor morale.
De Gabriel Roman
Sociologii desemnează pe tinerii cu vârsta între 13 și 20 de ani ca aparținând generației Z. Sintetizând literatura de specialitate, putem puncta zece trăsăturile specifice:
- Fuziunea aproape completă cu universul digital. Chat-ul online este preferabil conversaţiilor din realitate. Petrec mai mult de trei ore pe zi în faţa ecranelor: TV, telefon, laptop, tabletă. Suferă de FOMO (Fear of Missing Out, frica de a nu pierde ceva);
- Practicanți ai „autoînvăţării permanente”. Sunt autodidacţi. Se informează de pe reţelele de socializare. Preferă ghidurile video, tutorialele de pe YouTube. Ignoră cărțile, căutând să „scaneze” în loc să citească;
- Grăbiți şi superficiali; li s-a scurtat durata de atenţie;
- Imuni la stimuli puternici. Pe internet, au văzut deja absolut tot, de la violenţă şi până la pornografie.
- Modelele lor sunt vedete de pe internet;
- Au atitudini antitetice: consideră normal să plătească mult pentru cel mai performant telefon, dar nu se jenează să obţină gratuit, de pe net, filme sau cântece;
- În general, sunt competitivi, spontani, aventurieri și curioși. Vor să îşi creeze propriul start-up. Urăsc obediența ierarhică, dar, la nevoie, pentru viitoarele joburi, preferă companiile cele mai inovatoare, cu un ridicat nivel de etică.
- Preferința pentru voluntariat;
- Vocabular este plin de acronime şi cuvinte împrumutate din limba engleză
- Au atitudine neîncrezătoare cu privire la viitor.
Cu peste 2 miliarde de active users, dintre care unii ai conștiința apartenenței la o comunitate globală, Facebook se transformă într-un fel de religie, o religie civilă, pentru mulți dintre tinerii generației Z, care își verifică numărul de like-uri mai înainte de a-și face rugăciunea de dimineață.
Se întreabă unii, în mod legitim, de preocupările lor cu privire la viața spirituală. Sociologii se focusează pe trei aspecte: 1. Dorința lor puternică de a face ceva diferit în viață îi atrage spre ceea ce le permite să facă această diferență. O credință în care s-ar angaja în mod privat este irelevantă din punct de vedere social și nu îi prea atrage; nu e trendy să fii religios. 2. Moralitatea tradițională reprezintă o conversație dificilă, mai cu seamă datorită limitelor privind sexualitatea, în condițiile în care libertatea individuală este o valoare de bază a tinerilor generației Z. 3. Întrebările legate de credință gravitează în jurul uimirii generate de funcționarea universului. Mai mult decât orice altă generație, generația Z are o deschidere spre spiritualitate prin intermediul cosmologiei.
Instituțiile religioase au nevoie să construiască punți strategice – din punct de vedere relațional, intelectual, estetic – pentru a ajunge la tinerii generației Z, mulți dintre ei fiind analfabeți din punct de vedere spiritual. Se schimbă până și modul de a formula întrebări ce țin de domeniul credinței. În loc de „A înviat cu adevărat Iisus din morți?”, întrebarea pe care o pun acum este: „Și ce mă privește pe mine?”. În loc de: „Există Dumnezeu?”, întreabă: „Ce fel de Dumnezeu permite răul existent în lume?”. În loc de mărturii despre vieți schimbate prin credința în Hristos, întrebarea lor este de ce viețile creștinilor de azi nu se schimbă, ci sunt marcate de prejudecăți, ipocrizie și intoleranță.
Adulții, care își văd valorile desconsiderate de cei din generația Z, își pun întrebări cu privire la atitudinea viitoare a acestor tineri față de valorile în care ei au crezut: sinceritate, încredere, compasiune, curaj, capacitatea de sacrificiu, autocontrol, corectitudine, respectarea promisiunilor, asumarea responsabilității, respect, răbdare, iertare, etc. Nu este cazul să ne panicăm. Putem face, în acest caz, un exercițiu de imaginație. Valorile tradiționale constituie o cetate pe care tinerii, din nevoia de recunoaștere și de a face ceva diferit, își propun să o elimine. Atacă în grup. Furibund. Fiecare e înarmat cu un baros cu care lovește cu tenacitate, țintit, sperând să facă o pagubă cât mai mare zidului cetății, adică sistemului de valori pe care nu îl agrează. Dar, surprinzător, fiecare lovitură a lui ricoșează și se răsfrânge asupra atacatorului. Ofensiva e reluată. Scenariul este același. În cele din urmă, grupul furibund se oprește și se întreabă dacă nu cumva ar mai înțelept să se situeze în interiorul zidurilor. Decizia este luată: din atacatori, vor deveni apărători ai cetății valorilor. Mai bine apărători p metereze decât căpitanul fraierilor. Dar, odată ajunși în cetate, se așează confortabil, nu fără a se mira de atitudinea lor ostilă de altădată. Găsindu-și locul potrivit, încep să cosmetizeze zidurile interioare cu diferite brizbrizuri sau ornamente (trendurile și moda vremii căreia, vorba reclamei, îi ești fidel, schimbând-o). Liniștea este însă perturbată de niște tipi și mai tineri care lovesc furibund zidurile din exterior ale cetății. Brizbrizurile cad, dar actualii locuitori apără cu tenacitate cetatea, știind că, la rândul lor, după eforturi zadarnice, și atacatorii de acum vor cere habitație între ziduri.
Totul este ciclic. Apărătorii de azi ai valorilor tradiționale sunt chiar cei care au constituit generația hippie din anii ’60, dar care acum își duc nepoții de mână, la grădiniță, ori îi așteaptă în fața școlii să îi ia de la cursuri. Nu sunt ei cei care atacau, într-o vreme, cetatea valorilor? Și acum, iată-i cum se erijeaza în cei mai vehemenți apărători ai acestor valori, pentru că au făcut diferența între un stil de viață cu repere flexibile și o viață construită în conformitate cu parametrii de funcționare pe care Creatorul i-a lăsat în firea omului. Decât să te alarmezi pentru schimbările care se petrec mereu în jurul tău, mai înțelept ar fi să fii tu însuți într-o lume care încearcă să te facă precum toți ceilalți. Tânărul se poate salva doar el însuși. are libertate. Miza este să faci tu tot ceea ce poți.