Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea au depistat un cetățean din Republica Moldova care a încercat să iasă ilegal din România, deoarece îşi pierduse documentele şi intenţiona să se întoarcă acasă.
Ieri dupa amiaza, în jurul orei 14.40, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea – I.T.P.F. Iaşi au observat cu ajutorul sistemului de supraveghere a frontierei de stat, ce funcţionează pe principiul termoviziunii, la aproximativ 300 de metri de frontiera de stat, o persoană a cărei prezenţă în zonă nu era justificată.
În cel mai scurt timp, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului s-au deplasat în zonă şi au depistat persoana în cauză, ocazie cu care au procedat la identificarea acesteia. În vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor, bărbatul a fost dus la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că acesta este cetățeanul din R. Moldova C.I., în vârstă de 32 de ani.
Din cercetările efectuate şi din declaraţiile bărbatului, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că acesta a intrat legal în România, cu intenţia de a ajunge în Italia în vederea achiziţionării unui autoturism. Deoarece şi-a pierdut documentele a considerat că singura posibilitate de a se întoarce în Republica Moldova este de a traversa înot râul Prut, încercând să iasă ilegal din România.
În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.
În baza Acordului de Readmisie încheiat între România şi Republica Moldova, bărbatul va fi predat autorităţilor de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 106 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, a fost dispusă măsura interdicției de intrare pe teritoriul României pe o perioadă de cinci ani.