FOTO: „Primăvara Păsărilor”: expoziție de pictură la APM Iași dedicată Zilei Păsărilor, în perioada 1-15 aprilie 2023

0
140

În perioada 1-15 aprilie 2023, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași găzduiește expoziția de pictură „Primăvara Păsărilor” realizată de elevi ai Școlii Profesionale Gropnița și dedicată Zilei Păsărilor, sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie.  

Spectacolul de culoare și forme s-a concretizat prin munca și talentul elevelor Adriana Agapie, Mihaela Alexandru, Ilaria Boghian, Iustina Lungu și Amina Chelaru, sub coordonarea unui dascăl dedicat educației de valoare – doamna profesor Cerasella Oneaga, director al Școlii Profesionale Gropnița. Lucrările ne aduc în fața ochilor diferite specii de păsări, multe dintre ele fiind prezente în Situl Ramsar Zonele Umede Jijia-Iași, cunoscut și sub denumirea Delta Moldovei, care se întinde și pe teritoriul administrativ al comunei Gropnița.

Situată în jud. Iași, Delta Moldovei este un „regal” pentru iubitorii de păsări și birdwatching.  Aceasta găzduiește regulat peste 20.000 de exemplare de păsări, în special acvatice și limnicole. În perioada de migrație sau de iernat s-au înregistrat uneori și efective de 40.000 de păsări.

Mozaicul de habitate prezente în sit – iazuri amenajate pentru acvacultură, ferme piscicole, acumulări, canalele pentru irigaţii, terenuri agricole, pajiști și zone inundabile – găzduiește specii aflate în diferite grade de amenințare (vulnerabile, periclitate, critic periclitate) și protejate prin lege. Dintre acestea, cele mai cunoscute păsări întâlnite aici sunt berzele, lebedele, diferite specii de rate și gâşte sălbatice, cormorani, stârci, lopătari, egrete, piciorongi, pescaruşi, lăcari și lista ar putea continua.

1 aprilie – Ziua Păsărilor este sărbătorită încă din anul 1906 – anul intrării în vigoare a Convenţiei cu privire la apărarea păsărilor. La noi în țară a fost celebrată mai ales în perioada interbelică, treptat abandonată în anii 1945-1950 și uitată cu totul în timpul regimului comunist. În perioada dintre cele două războaie mondiale era sărbătorită mai ales în școli, când elevii instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de științe naturale. Ziua Păsărilor a fost reinaugurată în anul 1993, de către Societatea Ornitologică Română, și are ca scop principal conștientizarea asupra nevoii de protecție a păsărilor, în special a celor migratoare.

La noi, ziua de 1 aprilie coincide cu perioada când se întorc berzele și alte păsări migratoare – prilej de bucurie pentru iubitorii de natură și de frumos. Astfel, păsările fac parte din cultura și istoria noastră din cele mai vechi timpuri, fiind printre cele mai îndrăgite viețuitoare.

Nu numai că ne delectează cu trilurile și frumusețea lor, dar sunt foarte buni indicatori ai sănătății mediului, prezența sau absența lor fiind informații importante pentru specialiștii în conservarea naturii. De asemenea, sunt veritabili „gardieni” ce intervin în reglarea naturală a populațiilor din alte grupe de faună cum sunt insectele, rozătoarele, amfibienii, reptilele, contribuind la menținerea echilibrului ecologic doar prin aceea că sunt și că sunt bine. Iată de ce trebuie să le protejăm!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.