Florin Roșu: Atenție la DIFTERIE și POLIOMELITĂ

0
171

Să ajutăm, pentru noi medicii înseamnă să informăm, să prevenim și să intervenim prompt. 

În contextul politic sensibil pe care îl trăim, noi românii și alte popoare ca sprijin și gazdă, iar pentru vecinii ucrainieni ca fugari și refugiați în taberele amenajate din cauza războiului care se duce în țara lor, un subiect important îl reprezintă BOLILE INFECTO CONTAGIOASE GRAVE. 

Bolile la care voi face referire sunt DIFTERIA și POLIOMELITA motivat de faptul că Organizația Mondială a Sănătății a raportat în 2019 cazuri de diferie în Ucraina iar anul trecut a raportat un caz de poliomelită cu tulpină sălbatică pe  fondul gradului sub optim de vaccinare  penttu boli ca difterie, poliomelită,  rujeolă, pertussis.          

DIFTERIA este o boala infecto contagioasă, acută, transmisibilă produsă de corynebacterium diphteriae care poate determina fenomene inflamatorii severe și fenomene toxice (severe cardiace, nervoase și renale) de reținut este faptul că Difteria se transmite pe cale aerogenă, direct prin tuse, strănut chiar vorbit și indirect prin suprafețe contaminate sau contact cu exudate de la nivelul plăgilor cutanate infectate. Gradul de contagiozitate este între 70 și 90 la sută. Pacienții netratați pot fi contagioși timp de 2,3 săptămâni. Perioada de incubație este între 2 și 6 zile dar simptomatologia diferă în funcție de localizarea și intensitatea procesului difteric. Cele mai frecvente forme de manifestare a difteriei sunt: angina difterică cu debut insiduos, progresiv cu febră, astenie fizică intensă, anorexie și dureri faringiene. Difteria lanringiană se manifestă ca o laringită obstruantă cu febră, disfonie (răgușeală, tuse aspră, spastică, tiraj intercostal, etc.  Rinita difterică se manifestă prin secreții nazale purulente sau sanguinolente. Copiii sunt cei mai predispuși la îmbolnăviri dar și cei cu sistem imunitar slabit de comorbidități. 

De aceea, apariția acestor simptome trebuie comunicată unui cadru medical pentru a se exclude suspiciunea de diftenie al cărei tratament se reazizează în doar regim de spitalizare timp de 6 săptămâni. Poliomelita este o altă boală infecto contagioasă care, nedepistată la timp poate pune în pericol sănătatea pacientului și a celor cu care interacționează. Realizează cel mai des tablouri pseudo gripale sau gastro intestinale și, desi în cazuri rare, poate provoca atrofii musculare și sechele motorii. Boala debuteaza cu febră, catar respirator(creșterea secrețiilor mucoasei nazale, afectează partea din spatele nasului), tulburări digestive, cefalee, iritabilitate, insomnie. Ca și in cazul difteriei o diagnosticare corectă și precoce poate evita complicații nedorite precum meningita. Poliomelita se tratează doar suportiv si simptomatic iar spitalizarea este obligatorie.

Credem că informarea corectă face parte din prevenție iar un comportament bazat pe acțiune al unui posibil pacient  este pentru noi, un succes!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.