”Farmazonul din Hârlau” se joacă marți, 28 iunie 2022, la Ateneul Național IAȘI

0
255

Marți, 28 iunie 2022, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan”, vă invităm la spectacolul „Farmazonul din Hârlău”, regia Ion Sapdaru!

Pe scurt despre „Farmazonul din Harlau”: un tânăr aspirant la mâna fiicei slugerului Ganganu, pe nume Pestriţ, care vine de la Hârlău, nimereşte pe mâna câtorva boiernaşi ieşeni dornici de distracţie şi de pertreceri pe gratis. Pestriţ vine cu două scopuri la Iaşi: să se însoare şi să intre în societatea… farmazonilor. Este stranie această dorinţă a unui boiernaş de la ţară și constituie de fapt deliciul acestei mici piese. Pentru a împiedica logodna lui Pestriţ, aceşti mici escroci de la Iaşi se dau drept o societate francmasonă şi se obligă să-l primească pe Pestriţ în rândurile lor.

Comedia capătă valenţe groteşti prin felul cum îşi închipuie bonjuriștii ceremonia de primire în loja masonică. Ceremonia se desfăşoară, unde altundeva, decât in pivniţă. Naivul Pestriţ este supus la aşa zisele încercări ale lojei, este pălmuit, invocă trăsnetul, se întâlneşte pe tărâmul morţii cu alţi pretendenţi la loja masonică, care rătăcesc de săptămîni întregi şi nu-şi găsesc salvarea. Într-un final Pestriţ îşi pierde drepturile de logodnic şi mai află că de fapt i s-a făcut o farsă şi nu este nici farmazon. Îndurerat, Pestriţ se întoarce la Hârlău.

O poveste scrisă cu mult nerv si umor. Cu „Farmazonul din Hârlău”, comedie în trei acte, începe istoria acestui teatru. Premiera a avut loc într-o zi de luni, 18 noiembrie 1840 și cu această ocazie a fost lansată și cartea, cu legătură de epocă, cotor și colțare de piele. Cartea are 50 de pagini, este scrisă în limba română, dar cu caractere chirilice.

Distribuție:
Florin Gorgos – Pestriț
Gelu Ciobotaru – Titirez
Alin Zară – Leonil
Alexandra Paftală – Aglăița
Mălina Balcan – Zizi
Iuliana Budeanu – Garofa
Dani Popa – Slugerul Gânganu
Codrin Dănilă – Frantz Macson
Dumitru Florescu – Comisarul
Răzvan Grosu – Milescu
Iulian Lungu – Trântescu
Toma Rîșca – Vasile Petre
Sapojnic – Grigore

Regia: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina-Dincă Pușcașu
Mișcare: Alice Veliche
Aranjament muzical: Daniel Mușetoiu
Asistenți regie: Radu Mihoc, Francisc Bucur
Lumini: Florin Simion, Cristian-Gabriel Bortoș
Sonorizare: Robert Mihalache

Bilete pe https://www.ateneuiasi.ro/class/farmazonul-din-harlau-6/ sau la casieria Ateneului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.