FABRICA DE ȚIGARETE IAȘI – MĂRIRE ȘI DECĂDERE

0
594
Foto: Cristi Iliuță

Fabrica de Țigarete din Iași a fost înființată în anul 1864 în municipiul Iași, pentru producerea de țigarete și alte produse de tutun. Clădirile fostei Fabrici de Țigarete se află situate pe Șos. Națională nr. 1 au ajuns astăzi o ruină, deși fosta fabrică este inclusă pe lista monumentelor istorice ale Iașului și ar fi trebuit reabilitate.

 

Fosta manufactură de tutun, azi Fabrica de Țigarete din Iași, este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Iași, având codul IS-II-m-B-03953. Pe această listă, este trecut anul 1894 ca an al construcției clădirii.

 

Manufactura de tutun din Iași este una dintre cele mai vechi fabrici înființate pe teritoriul orașului Iași, ea datând din anul 1864.

În anul 1875, pe un teren viran situat între calea ferată și râul Bahlui, s-a început construcția unor clădiri mai mari cu destinație industrială, clădiri care mai există și în prezent. La sfârșitul anului 1876, după finalizarea lucrărilor de construcție a clădirilor industriale, noua fabrică a început să funcționeze.

 

Odată cu reglementarea activității de producție a tutunului, Manufactura din Iași a intrat în anul 1879 în proprietatea statului, fiind inclusă în Regia Monopolurilor Statului. De-a lungul timpului, fabrica și-a extins și diversificat activitatea, construindu-se noi ateliere, depozite, uzina termică, uzina electrică, depozite pentru carburanți etc. Utilajele vechi au fost înlocuite cu altele noi. Fabrica a fost inclusă în anul 1929 în Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României.

Ca urmare a luptelor purtate la Iași în cel de-al doilea război mondial, Fabrica de Țigarete este bombardată în aprilie 1944, clădirile sale fiind distruse în mare parte. După ce linia frontului s-a deplasat, s-au realizat reconstruirea clădirilor avariate și s-au adus utilaje de la fabrici cu același profil din țară. Astfel, în anul 1945 s-a reluat activitatea de producție.

 

Între anii 1950-1967, Fabrica de Țigarete din Iași a fost dotată cu noi mașini de confecționat țigarete și mașini pentru tăiat tutun, în scopul creșterii capacității de producție.

În anul 1992, două mașini de tipărit KD35 și Kaiser datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea au fost transferate Muzeului Științei și Tehnicii din Iași. La acel moment, cele mai vechi utilaje care funcționau în halele fabricii datau din anii ’60 ai secolului al XX-lea.

În anul 1998, Fabrica de Țigarete Iași producea, zilnic, 12 tone de țigări.

 

A ajuns o ruină. Interese imobiliare

Ca urmare a executării silite a Societății Naționale „Tutunul Românesc” S.A., clădirile fabricii și dotările tehnice ale acesteia au trecut în proprietatea publică a statului, fiind administrate de Ministerul Finanțelor Publice prin HG. 1269/2002. În iunie 2003, Fabrica de Țigarete din Iași a fost închisă în urma restructurării Societății Naționale „Tutunul Românesc” (SNTR), fiind disponibilizați cei 200 de angajați ai fabricii de la acel moment. Din acel moment, clădirile fabricii s-au aflat într-un proces de degradare continuă, o parte din anexe fiind deja distruse, arată Wikipedia.org.

Pentru că obiectivul nu a fost păzit, hoţii au furat tot ce au putut. Halele arată deplorabil. În această stare sunt şi alte clădiri de patrimoniu din care au rămas doar frânturi de ziduri care s-ar putea prăbuşi în orice moment.

Ruinele fabricii de ţigarete sunt aproape de centrul oraşului. Cele 3 hectare şi jumătate de pământ au fost evaluate de agenţii imobiliari la peste 10 milioane de euro. Terenu, însă,l nu poate fi valorificat câtă vreme clădirile de patrimoniu, deşi distruse, sunt pe lista monumentelor istorice.

 

O singură clădire a Fabricii de ŢIgarete a fost salvată – fostul depozit de tutun, construit în 1894. Imobilul a fost predat acum 4 ani Complexului Muzeal Iaşi.

 

Ieșeanul Cristi Iliuță a realizat o serie de fotografii postate pe grupul de Facebook Iași Info care arată starea jalnică în care se află clădirile fostei fabrici, cândva mândria industriei ieșene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.