La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei cu Covid-19, sfârșitul ei pare a se întrezări. Experți spun că virusul își va pierde statutul pandemic, în mare parte datorită creșterii ratelor globale de vaccinare și dezvoltării de tratamente antivirale care vor deveni tot mai răspândite anul viitor, relatează CNBC.
Virusul va deveni în schimb „endemic”, scăzând în cele din urmă în severitate și așezându-se pe fundalul vieții obișnuite de zi cu zi. Tulpini diferite de influență au urmat modele similare pe parcursul ultimelor secole, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la cea de gripă porcină din 2009.
Covid va rămâne probabil periculos după sfârșitul pandemiei – precum gripa, care a ucis 62.000 de oameni în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).
Dar fără alte evoluții majore, viața „normală” post-pandemie ar putea veni curând. Iată la ce ne putem aștepta în anul următor și după:
Covid ar putea deveni mult mai sezonier
Odată endemic, Covid nu-ți va mai dicta deciziile zilnice la fel de mult, după cum a spus miliardarul filantrop Bill Gates în postarea pe blog de sfârșit de an de săptămâna trecută.
Bolile endemice circulă în multe părți ale lumii, dar tind să provoace îmbolnăviri moderate deoarece oamenii au imunitate după infectări precedente sau vaccinare. Ți-ar putea provoca tuse și guturai, dar dacă vei fi la zi cu vaccinarea vei fi suficient de protejat de boală severă sau spitalizare.
Ca și alte virusuri respiratorii, Covid va avea vârfuri în unele perioade din an – cel mai probabil în toamnele reci și iarna, ceea ce va însemna că sezoanele de gripă și Covid vor coincide cu regularitate.