Vremea rece poate fi o scuză bună pentru a amâna jogging-ul zilnic, dar noile cercetări sugerează că exercițiul la temperaturi mai scăzute ar putea arde mai multe grăsimi decât în mod normal – cel puțin atunci când vine vorba de scurte exerciții de intensitate ridicată.
Într-un studiu realizat pe 11 voluntari adulți „în formă moderată, supraponderali”, oxidarea lipidelor – termenul tehnic pentru arderea grăsimilor – a crescut de peste trei ori în timpul exercițiilor fizice într-un mediu mai rece de zero grade Celsius, comparativ cu un mediu „termoneutral” de aproximativ 21 grade Celsius.
Participanții au fost incluși intr-un set de antrenamente standard cu exerciții la interval de intensitate mare (HIIE), cunoscut și sub denumirea de antrenament la intervale de intensitate ridicată (HIIT), la fiecare temperatură: zece sprinturi de ciclism de 1 minut la efort de 90%, urmate de a doua perioadă de ciclism la 30% efort, cu o perioadă de răcire la sfârșitul ambelor sesiuni.
„Acesta este primul studiu cunoscut care a investigat efectele temperaturilor ambiante reci asupra metabolismului acut în timpul exercițiilor de intensitate ridicată, precum și a metabolismului postprandial a doua zi”,scriu cercetătorii de la Universitatea Laurentiană din Canada în lucrarea lor.
Când corpul nostru devine activ, este mai capabil să proceseze nutrienții și nivelurile regulate de lipide sau grăsimi din sânge. Pentru a verifica efectul asupra voluntarilor studiului, cercetătorii au măsurat temperatura pielii, temperatura corpului, ritmul cardiac și cantitatea de oxigen livrată mușchilor cvadriceps.
A doua zi dimineață – după un mic dejun bogat în grăsimi – au fost prelevate probe de sânge pentru a verifica nivelul insulinei, glucozei și trigliceridelor, pentru a afla din nou ratele de oxidare a lipidelor și pentru a vedea dacă beneficiile din noaptea anterioară au continuat.
În timp ce exercițiile la frig au crescut oxidarea lipidelor cu 358% imediat, nu a existat nicio diferență substanțială după micul dejun a doua zi dimineața (perioada „postprandială”). De fapt, răspunsul glicemic (modificarea nivelului de zahăr din sânge al organismului după ce mâncare) a fost mai bun după exerciții în mediul termoneutral, în ceea ce privește lecturile post-mic dejun.
„In timp ce beneficiile acute par a fi prezente în timpul HIIE acut în frig, răspunsurile metabolice postprandiale sunt mai puțin favorabile atunci când exercițiul de intensitate ridicată se efectuează cu expunere acută la frig”, concluzionează cercetătorii.
Cu atât de puțini voluntari și doar câteva sesiuni HIIE, este prea devreme pentru a trage concluzii cuprinzătoare din studiu – dar este un punct de plecare interesant pentru a analiza modul în care temperatura ambiantă ar putea afecta arderea grăsimilor în timpul exercițiilor intensive, potrivit Science Alert.
Studiile anterioare au arătat că HIIE este foarte eficient în arderea grăsimilor – ceea ce face parte din atracția sa – și există, de asemenea, o legătură stabilă între metabolismul corporal după exerciții și cât de fierbinte sau rece este mediul. Acest nou studiu combină aceste două domenii de cercetare pentru a căuta corelații suplimentare.
Știm că exercițiile fizice sunt esențiale pentru a rămâne sanatos și pentru a reduce riscul de diabet, boli hepatice, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate – deci, cu cât știm mai multe despre ceea ce face un exercițiu eficient și benefic, cu atât mai bine.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Applied Physiology, potrivit bzi.ro.