Edilii din România, mereu surprinzători: castru roman, distrus pentru ca fiul primăriței să-și facă gard

0
192
Foto: Magazin Critic

Primarul şi fost viceprimar ai unei comune din nordul judeţului Vâlcea au fost trimişi în judecată astăzi, 3 ianuarie, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau alţii.

 

Sonia Iliescu (PNL), primarul comunei Racoviţa, şi fostul viceprimar Ioan Fâşcă sunt acuzaţi de abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai este judecat şi Ioan Nicu, pentru că a distrus zidul de incintă într-un monument istoric de importanţă naţională ca să construiască un gard.

Faptele s-au petrecut în urmă cu mai bine de 7 ani, când Primăria a eliberat un certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie, într-o zonă protejată. Terenul cu pricina, deşi aparţine localnicilor, este zonă de patrimoniu naţional, cunoscută sub denumirea de situl PRAETORIUM II.

Edilii ar fi trebuit ca la eliberarea certificatului de urbanism să ceară şi avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, au declarat că de fapt nu ştiau că se construieşte în incinta castrului roman, scrie Adevărul.

Directorul Direcţiei de Cultură, Florin Epure, susţine însă că Primăria a fost înştiinţată în repetate rânduri, ca şi alte comune din Ţara Loviştei. De altfel, toată zona montană a Văii Oltului, din judeţul Vâlcea, este plină de castre romane.

Nici când s-a emis autorizaţia de construcţie nu s-a cerut avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Ministerului Culturii şi Cultelor.

Procurorii vâlceni au stabilit că în acest fel s-a cauzat statului român o pagubă în cuantum de 87.000 lei, prin nevalorificarea monumentului istoric. S-a reţinut, de asemenea, şi „vătămarea intereselor legitime, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului”.

Practic casa a fost construită în „zona de protecţie a castrului roman, respectiv în zona sitului arheologic de la Racoviţa”. Beneficiarul, fiul primăriţei, este poliţist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.