Specialiștii din industria lemnului atrag atența asupra faptului că românii riscă să-și petreacă iarna în frig. Potrivit unui raport al Fordaq România, intrat în posesia infoiasionline.ro, prețul lemnului de foc va crește anul viitor cu 413%. Ca rezultat al modificării Codului Silvic în 2017, volumul de masă lemnoasă oferit la licitațiile principale de către RNP- Romsilva a scăzut cu 30 %. Efectul imediat al reducerii ofertei s-a văzut în creșterea de prețuri.
Primii care au simțit efectele legii au fost cei peste 5.000 de agenți economici din domeniul exploatării lemnului. Potrivit raportului, aceștia riscă să intre în faliment. „Criza de resursă este de fapt o criză artificială, determinată de blocajul în administrarea pădurilor private. (…) Putem deja vorbi de un salt al prețului mediu de adjudecare de la 185 lei/mc în 2017 până la 293 lei/mc pentru 2018, în baza ultimei licitații de la Direcția Silvică Mureș. Dacă astăzi lemnul are un preț prohibitiv pentru populație și pentru industrie, față de anul 2011 creșterea prețurilor se estimează că va fi de 413 % în 2018. Este nevoie de o schimbare totală de optică, de trecerea de la suprareglementare, supracontrol și subfinanțare la o viziune de dezvoltare durabilă. Codul Silvic trebuie modificat înainte de a produce restrângeri ireversibile ale capacității de exploatare, pierderea fortei de muncă specializată și bulversarea completă a piaței lemnului în 2018” – spune Cătălin Tobescu, Fordaq România.
Potrivit statisticilor oficiale, două din trei locuinţe din România se încălzesc sau îşi prepară mâncarea la butelie sau la foc cu lemne. Această cifră este dată de faptul că numai 3 milioane din cele aproape 8,5 de locuințe din România sunt conectate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale.
Lemnul de calitate superioară e mai ieftin
Prețul lemnului de foc a crescut în perioada 2011-2017 cu 250 %, de la 120 lei/mc la 300 lei/mc ca medie franco depozit firme de exploatare, iar în 2017 s-au atins maxime de 550-600 lei/ mc în sudul țării. În tot acest interval, variațiile prețurilor cherestelei pe piețele internaționale au fost foarte mici, de circa 10 %. Șocul creșterii prețurilor a fost preluat de sectorul de exploatare, de populație prin prețul lemnului de foc și parțial de industria de prelucrare a lemnului/ industria mobilei. Industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preț din Europa pe resursa de lemn: la fag, buștean de gater, avem prețuri de 45 euro/mc în Serbia, 60-65 în Slovacia, Polonia, 65 în Franța, 80 în Germania si 85-90 euro/mc în România. Situația este identică si la rășinoase. Aceasta situație a generat efecte foarte periculoase: prețul lemnului de foc a devenit mai mare decât prețul lemnului pentru industrie, cu efect în faptul că se „toacă” masa lemnoasă de calitate superioară ca lemn de foc.
„Lemnul pentru industrie (buștean de gater și buștean din care se poate face mobilă, placaj și furnir) a ajuns mai valoros ca lemn de foc. Blocajul major este în pădurile private, acolo unde la o suprafață de 600 mii ha păduri neamenajate proprietate privată, 400 mii ha pășuni impădurite și 700 mii ha pădure echivalent arbori izolați, marcările totale sunt sub un milion mc. Din aceste suprafețe, volumul la un indice de recoltare mediu de 3 mc/an/ha ar fi trebuit să fie de 5 milioane mc” – spune Cătălin Tobescu, Fordaq România.