Este o zi tristă pentru toţi cei care au admirat-o enorm şi care cred cu aceeaşi ardoare în valorile pentru care a luptat Doina Cornea. Luni, ea a fost înmormântată la Cluj, cu onoruri militare.
S-a dovedit mai curajoasă decât milioane de semeni, în special în anii ’80, într-o vreme în care arena anticomunistă din România era aproape goală. Doina Cornea se alătura astfel altor viteji cu care se aseamănă şi prin credinţă: Corneliu Coposu, Ion Gavrilă Ogoranu sau episcopii greco-catolici martirizaţi în închisorile comuniste.
Doina Cornea a venit pe lume într-o zi de mai şi a plecat tot în luna florilor, pe care le iubea atât de mult.
Încă de luni dimineaţă, cei care au preţuit-o au venit în foaierul Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca pentru a-i aduce flori şi a-i aprinde o lumânare.
Printre cei care au participat la funeralii s-au numărat şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Iar şeful statului, Klaus Iohannis, a trimis o coroană de flori. Înmormântarea a avut loc în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar membrii gărzii militare au tras în onoarea destinului ei mai multe salve.
Pentru că este un simbol al curajului, primarul Clujului a anunţat că o stradă din oraş îi va purta numele. Bucureştenii pot forma luni seară, în Piaţa Victoriei, o inimă din flori şi lumânări, în amintirea Doinei Cornea.
Doina Cornea, deşi putea, ca imensa majoritate a românilor în ultimii ani ai comunismului, să ignore degradarea din jur şi să-şi vadă de viaţa ei, la Universitatea Cluj, mai ales că avea şi doi copii de crescut, a ales cuvântul. Cuvântul care răzbate dincolo de ziduri.
Protestele Doinei Cornea faţă de regimul comunist, citite la Europa Liberă înainte de Revoluţie, i-au însufleţit pe toţi cei care ascultau, pe furiş, această voce a libertăţii. Cu un curaj de neînvins, Doina Cornea a vrut mereu o schimbare în bine a ţării pe care o iubea necondiţionat. Şi pentru asta a fost bătută, anchetată, scuipată pe stradă şi închisă.
Comunismul, spunea ea, „ne-a distrus, ne-a măcinat în adâncime, în conştiinţa noastră de fiinţe umane”. Luni, sute de persoane au vrut să îi fie alături pe ultimul drum.
De o modestie aidoma cu smerenia creştină, Doina Cornea a refuzat gloria pământească şi orice funcţii şi recunoaşteri oficiale, dar a fost omagiată de Papa Ioan Paul al Doilea şi de Majestatea sa Regele Mihai.
Dumnezeu s-o odihnească în pace!
Sursa: Știrile Pro TV