Doar 1,3% dintre persoanele vârstnice din România beneficiază de servicii sociale. Foarte mulţi bătrâni nu sunt luaţi în evidenţă şi nu au acces la ajutoarele pe care le-ar putea obţine din partea statului, a declarat, joi, Raluca Turcan, ministrul Muncii.
În România sunt 3,8 milioane de persoane vârstnice de peste 65 de ani, care reprezintă 17,3% din populaţia ţării.
„Doar 1,3%, adică doar 52.000 de persoane beneficiau de servicii sociale în anul 2019. Este o cifră sau o radiografie dramatică, pentru că îţi dai seama de fapt la câte persoane vârstnice vulnerabile statul sau parteneriatele nu ajung„, a declarat ministrul.
Dintre cei care primesc asistenţă socială, 40% sunt în cămine de bătrâni şi există cel puţin un cămin pe judeţ.
Ministrul Muncii a precizat că a început consultări pentru modificarea Legii asistenţei sociale.
„Acestea sunt cifre ale sărăciei, iar pentru mine, ministru, sărăcia nu este un subiect tabu, ci îl prezint public şi punem soluţii pe masă. Soluţiile deja vin. Astăzi voi avea o primă întâlnire cu structurile asociative din comune, oraşe şi judeţe, să prezint prima variantă a modificărilor la legea asistenţei sociale, să trecem de la beneficii la servicii sociale integrate, să nu mai direcţionăm bani către instituţii, ci finanţarea să urmeze beneficiarul şi să deschidem piaţa competiţiei pentru servicii de asistenţă socială, să se creeze parteneriate, instituţiile statului să acceseze cele mai bune servicii. Acestea sunt principiile de bază”, a subliniat Turcan.