Senatoarea Diana Șoșoacă a fost sancționată contravențional de IPJ Iași în urma evenimentelor de la Răchiteni, precizează Inspectoratul de Poliție Iași, în urma unei solicitări transmise RFI România autorităților competente.
Evenimentele de la Răchiteni în urma cărora a fost blocat procesul de vaccinare nu au rămas nesancționate.
Inspectoratul Județean de Poliție Iași precizează în răspunsul transmis RFI România că senatoarea Diana Șoșoacă a fost:
„Sancționată contravențional pentru încălcarea ordinii și liniștii publice, dar și pentru încălcarea legii 55 din 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
În răspuns nu se precizează despre ce sancțiune este vorba: amendă sau avertisment.
IPJ Iași transmite însă că toată documentația întocmită pe parcursul verificărilor a fost trimisă „spre competenta soluționare Parchetului General”.
Dosarul se află la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost deschis „ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliție precum și a formulării unei plângeri de către o instituție publică”.
Instituția care a depus plângerea este Direcția de Sănătate Publică Iași. Șeful DSP Iași anunțase anterior la RFI România că plângerea trebuie depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte tocmai pentru că în evenimente este implicat un parlamentar.
Cercetările se desfășoară „in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 din Codul Penal și de tulburarea ordinii și liniștii publice, prev. de art. 371 din Codul Penal ” se arată în răspunsul transmis de Parchetul General către RFI România.
Amintim, în urma evenimentelor de la Răchiteni mai multe persoane au rămas nevaccinate, iar medicul coordonator a recunoscut că la un moment dat s-a temut pentru viața sa.
CNCAV și-a exprimat ”dezaprobarea” față de gestul senatoarei și i-a îndemnat pe cei agresați să sesizeze „instituțiile abilitate imediat”.
„Medicii și personalul medical trebuie să își desfășoare activitatea în condiții adecvate și de siguranță. Intimidările, amenințările sau agresiunile de orice fel nu își au locul și nu trebuie să existe în momentul exercitării actului medical sau a oricărei activități în general.” a reacționat și Colegiul Medicilor din România.