Dezbatere publică: Primăria a publicat regulamentul privind gestionarea câinilor periculoși din Iași. Ce părere aveți?

0
232

Municipalitatea a publicat pe site-ul administrației locale un regulament privind gestionarea câinilor periculoși din Iași. Decizia vine în urma incidentului recent când mai mulți câini periculoși, cu stăpân, au atacat mai multe persoane în spațiul public.

 

„Am decis să luăm măsuri privind reducerea, dacă nu eliminarea completă a unui fenomen periculos. De aceea am redactat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local de aprobare a Regulamentului privind instituirea măsurilor care trebuie respectate de către deţinătorii și proprietarii câinilor periculoși pe raza Municipiului Iași. Principalele noutăți se referă, mai întâi, la o definire mai precisă a câinilor periculoși și nu numai. Conform proiectului de hotărâre, câinii periculoși sunt câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologie cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, precum și câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. În aceeași categorie vor intra și câinii bolnavi cronici sau incurabili și câinii cu boli transmisibile, indiferent de rasă”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că proiectul va putea fi dezbătut timp de 30 de zile lucrătoare, după care va intra pe ordinea de zi a Consiliului Local.

Conform documentului amintit, este permis accesul cu câini pe domeniul public sau privat al Municipiului Iași cu condiţia ca aceştia să fie ţinuţi în lesă care să permită controlul câinelui în orice situație. Câinii periculoşi sau agresivi vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta în mod obligatoriu botniță. La ieşirea pe domeniul public sau privat al Municipiului Iași deţinătorii vor avea asupra lor carnetul de sănătate sau un alt document care atestă efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum vaccinări, deparazitări, eliberat de un cabinet veterinar autorizat, identificarea şi înregistrarea în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (original sau copie). Este interzis accesul persoanelor însotite de câini în spațiile de joacă pentru copii. Sunt exceptați de la câteva reguli câinii utilitari aflaţi în misiune.

Însoțitorii de câini au obligația de a păstra curățenia spaţiului public prin colectarea de îndată a dejecțiilor câinelui însoțit. Colectarea excrementelor va fi făcută utilizând articole sanitare de tipul pungilor de unică folosinţă. Pe toată durata plimbării câinilor în spațiul public, însoțitorii sunt obligați să aibă asupra lor pungi în vederea menţinerii curăţeniei în urma câinelui. Se interzice aruncarea de către orice persoană fizică sau juridică a cadavrelor de animale pe domeniul public sau privat al Municipiului Iasi. Cadavrele vor fi predate firmelor specializate în neutralizarea deşeurilor de origine animală.

Persoanele care deţin câini periculoşi și/sau agresivi sunt obligate să depună la sediul local al Poliţiei Locale Iași și Primăriei Municipiului Iași copia adeverinţei eliberate de către Asociaţia Chinologică Română (din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria periculos sau agresiv), copie după Carnetul de sănătate al câinelui (din care să reiasă vârsta, numărul microcipului, date despre efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor anuale, efectuarea sterilizării câinilor de luptă şi de atac), declarația pe propria răspundere privind datele de identificare a posesorului câinelui (care trebuie să includă următoarele date: nume și prenume, adresa de domiciliu/reședință, adresa la care se găsește câinele pe care îl deține) și asigurarea de răspundere civilă pentru eventualele daunele produse de către aceşti câini. Proprietarii câinilor periculoşi sau agresivi trebuie ca, în cazul schimbării domiciliului, să depună în termen de 48 de ore documentele mai sus menţionate, la sediul Poliţiei Locale Iasi și Primăriei Municipiului Iași. Pierderea, decesul sau înstrăinarea câinilor periculoşi sau agresivi trebuie declarate în termen de maximum 48 de ore la sediul Poliţiei Locale Iasi și Primăriei Municipiului Iași.

Totodată, este interzisă reproducerea exemplarelor din rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Braziliero, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso, fără drept de reproducere recunoscut de Asociaţia Chinologică Română, precum şi a metişiIor lor. Câinii de luptă şi atac, asimilati prin caracterele lor morfologice cu tipurile Pit Bull, Boerbull, Bandog, precum şi metişii lor, vor fi obligatoriu sterilizaţi, indiferent de sexul lor. Interzise vor fi și luptele între câini.

În cazul nerespectării prevederilor regulamentului menționat, amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei.

Citește AICI regulamentul privind gestionarea câinilor periculoși

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.