De ce sa conduci un SCUTER în oras în detrimentul unei MAȘINI

0
231
Din cand in cand, oricare dintre noi renuntam la masina personala si ne urcam pe biciclete sau scutere!

Masina versus scuter! Aceasta ar fi tendinta anului 2022. Care dintre ele ar oferi mai multe avantaje in contextul unui trafic infernal?

In continuarea acestui articol, ne vom rezuma sa analizam, pe scurt, principalele avantaje ale transportului cu scuterul si cu masina.

Masina, mai buna decat transportul in comun?

Masina este un vehicul pe patru roti, echipata cu motorizare care variaza in functie de marca, dar si de alegerea pe care o faci. De exemplu, o Dacie Logan sau un Sandero sunt echipate cu motor pe turbocompresor de 898 cmc, avand fie 75, fie 90CP. NOUL DUSTER JOURNEY+ ECO-G 100 este echipata cu un motor de 105 CP.

Un prim avantaj al unei masini consta in viteza superioara pe care o dezvolta. Aceasta inseamna ca te poti deplasa lejer cu 50-60km/h prin oras. Nu mai vorbim de drumurile nationale, europene sau de autostrada, unde un scuter nu ar avea acces. De partea cealalta, un scuter este un vehicul incadrat in categoria mopede si dezvolta o viteza maxima de 45 km/h. Nici vorba sa te deplasezi cu el pe autostrada, deoarece legislatia in materie nu permite sa circule pe autostrada.

Deplasarea cu scuterul

Din cand in cand, si noi renuntam la masini si ne urcam pe biciclete si scutere. E clar ca pentru oras, un scuter este infinit mai bun decat o motocicleta din diverse motive.

Unul ar fi aglomeratia uriasa si faptul ca la scuter nu ai viteze de schimbat in nestire, asa cum o faci pe motor. Insa oricum am da-o, e clar ca mersul pe scuter vine cu bune si rele. In plus, in cazul scuterului, ai piese scutere de la scuter-mania la preturi decente.

Parchezi oriunde doresti

Daca te duci in centru, acolo unde este o mare minune sa gasesti un loc de parcare, ai face bine sa mergi pe doua roti. Scuterul poate fi parcat oriunde doresti, oriunde ai treaba, pe trotuar, in fata scarii sau in fata portii de intrare.

Te strecori incet printre masinile oprite, pui scuterul in cel mai ingust spatiu dintre ele sau intr-un loc supravegheat, cum ar fi intrarea intr-o banca. Cert este ca daca ai scuter nu vei cunoaste probleme cu parcarea.

Centrul Bucurestiului este plin de parcari cu plata destinate autovehiculelor. Insa, daca alegi sa te deplasezi pe un scuter, esti scutit de aceste griji.

Consumul redus

Un scuter bine reglat, cu un carburator curat, iti va consuma circa 3-4 litri/100 km in mediul urban si nici nu ai nevoie mereu de piese de scuter originale. Ceea ce nu este deloc rau, nu? Poti sa ai tu orice masina de pe piata, hibrida sau chiar electrica, pentru ca scuterul va fi mai ieftin de exploatat.

Nu trebuie sa te mire daca faci plinul in valoare de 40-50 de lei si circuli zi de zi vreo doua saptamani… Fata de o masina normala care in oras nu scade sub 9-10 litri/100 km, e clar ca avem un castig serios cand mergem pe 2 roti.

Senzatia inegalabila de libertate

Dincolo de motivele practice, consum redus, castigul de timp si celelalte enumerate mai sus, mai putem discuta si de placerea de a conduce un scuter. Evident, nu se compara cu placerea de a merge cu o motocicleta, insa discutam de mersul in mediul urban, prin aglomeratie si haos.

Dar cateodata, cand prinzi orasul mai gol si strazile libere, e o adevarata placere sa mergi seara, pe racoare, pe doua roti, simtind aerul care te loveste in piept. Sunt pur si simplu niste senzatii diferite fata de ceea ce simti intr-o masina.

Prin urmare, este foarte usor sa umbli pe un scuter in momentul in care ai senzatia de libertate si stii ca ai sanse mari sa gasesti un loc de parcare gratis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.