De ce ne curge nasul când este frig

0
232

De ce în timpul iernii avem nevoie în mod constant de o batistă în buzunar? Se întâmplă din cauza unui mecanism de apărare al corpului nostru care ne ajută să nu respirăm aerul îngheţat.

 

Se numeşte „rinită indusă de frig” sau chiar „nas de schior”. Dacă vă curge nasul desul de des în timp ce vă aflaţi în aer liber în zilele de iarnă, chiar dacă nu sunteţi răciţi, înseamnă că l-aţi experimentat ​​(ca majoritatea populaţiei). Dar de ce se produce acest mecanism?

Se poate explica în câteva cuvinte: din cauza diferenţei de temperatură dintre aerul rece şi uscat pe care îl inspirăm şi interiorul cald şi umed al nasului nostru. Cavităţile nazale au sarcina delicată de încălzire şi umidificare a aerului care intră, asigurându-se că nu ajunge rece şi uscat până la plămâni.

Când respirăm pe pârtiile de schi, sau în alte locuri foarte reci, aerul din interiorul nasului are o temperatură de aproximativ 26°C şi o umiditate de 100%. Aerul uscat şi rece stimulează nervii nazali care, la rândul lor, transmit un semnal creierului. Acesta reacţionează intensificând fluxul de sânge în vasele nazale, pentru a facilita procesul de încălzire, arată Epoch Times.

Glandele mucoase măresc secreţia unui lichid vâscos (mucus), bogat în mucopolizaharide, pentru a restabili umiditatea corectă a aerului inhalat, stimulate şi de către celulele imunitare activate ca răspuns la frig: se estimează că această reacţie ar putea duce la „pierderea“ a 300-400 ml de mucus pe parcursul unei zile.

Pierderea lichidului apos din nări este legat, de asemenea, de reacţia de condensare a trecerii aerului rece. Pentru a încălzi aerul care intră, mucoasele nazale se răcesc: aburul care rezultă din acest proces este amestecat cu mucusul produs şi iese din nări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.