În contextul actual, al situației extrem de dificile și de delicate, pe care fiecare dintre noi o conștientizează în diferită măsură, găsim de cuviință să oferim lămuririle necesare înțelegerii cât mai pe deplin a ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
În cadrul prezentului articol, profesorul de religie Cornel Mădălin Radu ne explică de ce BOR se supune măsurilor luate de stat în cazul COVID-19.
„De ce BOR se supune măsurilor luate de stat în cazul COVID-19?
,,Pacea este de patru ori mai mare decat dreptatea” zicea Sfîntul Ioan Scărarul în Filocalia nr 9. Pentru a nu crea dezbinare, Biserica a hotărât să colaboreze cu statul în ceea ce privește măsurile sanitare impunse instituțiilor importante din stat. Deocamdată este o situație de criză cu risc major de îmbolnăviri, toate instituțiile sunt închise sau în regim special, Biserica este doar restricționată!
Nu vă tulburați și rugați pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să trecem și peste această etapă. Nu este prigoană împotriva Bisericii, ci este doar o situație excepțională. În loc să vă tulburați, mai bine ați încerca să vă dați seama prin ce au trecut martirii calendarului ortodox când erau prigoniți cu adevărat, ce simțeau ei când Hristos era hulit și când erau omorâți pentru credința lor, dacă nouă ni se par acestea acțiuni contra Bisericii.
Am putea să profităm de acest timp de insigurare, simulând pentru câteva zile asceza cuvioșilor, ca să petrecem mai mult timp cu familiile noastre, iar la biserică putem să participăm la Liturghie afară pentru a nu crea dezbinare și revoluție. Atât timp cât este patriarhul Daniel în funcție și Sântul Sinod, care sunt mâna de fier a BOR, nu vă fie frică de nimic.
Diavolul vrea dezbinare. Ori, ce folos am avea, dacă am sta în biserici îmbulziți, dar rupem Biserica în două, împărțind-o în două tabere? Biserica suntem noi, toți creștinii la un loc, iar locașul de cult e mijloc de întalnire cu Dumnezeu. Dacă nu ar fi cler și creștini, bisericile sunt doar ziduri goale. Noi suntem Biserica, să nu ne închidem noi înșine și să nu limităm dragostea din sufletul nostru cu judecată superficială.
Gandiți-vă că la un nivel mai mare, liderii duc un razboi psihologic. Este ca și cum ar juca sah. Dacă ar fi reacționat conducerea BOR după primul impuls, ar fi riscat scandal și revoluție, iar Biserica ar fi fost mult mai denigrata și cel mai probabil ruptă în două.
Așa că, Biserica, asemenea lui Hristos, se jertfește pe sine pentru credincioși numai ca aceștia să ramană una în Hristos! Așa foarte bine, ar fi putut și Hristos, în loc să accepte jertfa, să nimicească pe toți necredincioșii care L-au chinuit. Dar ce zice Hristos când unul din ucenici scoate sabia și îi taie urechea soldatului, propunând să contraatace? ,,Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri. Sau ţi se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu şi să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?” Vedeți? Hristos nu se face neputincios, precum nici Sfinții sau Biserica, ci doar acceptă jertfa pentru salvarea și binele comun al tuturor.
Așa este și acum. Faptul că Biserica a acceptat restricția, nu înseamnă că nu ar avea putere sau că se teme de boli, ori amenzi sau mai știu eu ce. Înseamnă că această plagă a venit pentru a ne mai trezi puțin din iluzia bunăstării și a independenței noastre ființiale, ca să ne dăm seama care sunt valorile principale și motivul pentru care trăim. Această stare de urgență a afectat:
– identitatea națională – ca să conștientizăm legatura noastră cu pământul strămoșesc și să nu ne mai dezicem sau să denigrăm țara că vrem să plecam în țări mai bune și să trăim mai bine. Cine credea astfel, a conștientizat că venitul mai mare nu este egal cu libertatea și s-au simțit închiși, blocați în altă țară și nu acasă. Patriotismul este o trăsătură esențială a sfântului și ar fi bine să o cultivăm acum că avem ocazia.
– familia – ca să înțelegem importanța ei și să nu o sacrificăm, lăsâd-o să ne vedem doar la Paști și Crăciun, ci să fim lângă familie și în familie.
– Biserica – pentru a conștientiza cât de importantă este ea pentru noi și că fără ea ar fi pustiu și nu am avea o cale în viață sau un sens.
– comuniunea – Viața socială este foarte importantă pentru om și doar în comuniune se identifică pe sine ca om și individ, care contribuie la structura socială ca într-un organism complex. Acum când suntem obligați să ne însingurăm și să ne indivitualizăm avem ocazia să conștientizăm valoarea și importanța comuniunii.
– educația – pentru a conștientiza faptul că omul needucat este un om inutil. Sfântul este un om foarte educat, nu doar credincios și rugător.
– economia – pentru a conștientiza că indiferent de suma banilor de care dispunem, când vine moartea nu o poți plăti ca să scapi, ci te ascunzi în casă de frică pentru că esti neputincios fară Dumnezeu, chiar de am avea mulțime de bani.
Vă rog din suflet să încercați să nu vă tulburați și să nu tulburați și pe alții. Nu produceți dezbinare și nu lăsați dezbinarea să intervină. Biserica știe ce face și atunci când va fi nevoie cu siguranță va reacționa. Nu vă temeti și nici nu vă îndoiți! Frica este de la diavol. Tocmai asta vrea Satan împreună slujitorii lui. Bazându-se pe faptul că puțini creștini citesc biblia cu adevărat și că puțini știu învățăturile Bisericii, seamnănă incertitudine, neliniște, dezamăgire, etc…, pentru a crea dezordine în comunitățile creștine, deoarece, adesea, oamenii tind să citească ceea ce au în față fără să filtreze informații.
Gând bun și inimă bună!„, îndeamnă prof. Cornel Mădălin Radu.