Cu siguranţă ai auzit de varză kale, despre care se spune că este un adevărat superaliment, ce ar trebui inclus cât mai des în alimentaţie. Dar din aceeaşi familie face parte şi varza obişnuită, despre care nutriţionişti spun că este o legumă subestimată. La fel ca şi kale, varza comună are proprietăţi uimitoare şi beneficii excelente pentru sănătate.
„Varza este sora ‘subestimată’ a verzei kale. Face parte din aceeaşi familie, cea a legumelor crucifere. Proprietăţile nutritive ale verzei sunt fenomenale. Conţine molecule pe bază de sulf, precum glucozinolatii, substanţe cu puternic efect antiinflamator, care previn dezvoltarea celulelor canceroase”, declară pentru womenshealthmag.com nutriţionistul Desiree Nielsen. Şi varza murată este la fel de sănătoasă. Aceasta conţine bacterii benefice dezvoltate în timpul fermentării, care ajută foarte mult digestia şi flora intestinală, arată Eva.ro.
Ce tipuri de varză să alegi?
Există numeroase tipuri de varză, dar cele mai cunoscute şi răspândite la noi în ţară sunt varza albă şi varza roşie. Varza roşie are culoarea specifică datorită unor pigmenţi care poartă denumirea de antocianine. Este acelaşi pigment care se găseşte şi în ceapă roşie sau sfecla roşie. Acest tip de varză este şi mai bogat în nutrienţi decât vază albă, având un puternic efect antiinflamator şi anticancerigen.
Cum să cumperi cea mai bună varză la magazin
Atunci când cumperi varza, alege căpăţânile grele, netede şi dense, fie că ei varza alb sau roşie. Frunzele nu trebuie să fie răsfirate şi este indicat să verifici zona cotorului. Dacă sunt găurele mici, este posibil ca varza să fie mâncată de omizi.
Cum să păstrezi varza
Varza întreagă poate rezista până la două luni în frigider dacă este păstrată corespunzător, în raftul pentru legume. Dacă este tăiată, înfăşoară varza cu folie de plastic pentru a nu se usca. Varza tăiată rezista câteva zile la frigider.
Cum să incluzi mai multă varză în alimentaţia ta
În afară preparatelor tradiţionale româneşti, aşa cum sunt varza călită sau sarmalele, poţi include varza în alimentaţia ta în numeroase alte modalităţi. De exemplu, poţi să prepari varza în tigaie de tip wok, împreună cu alte legume. Poţi adăuga varza proaspătă sau varza murată, tocată, în sandvişuri. Salatele cu varză sunt delicioase. O reţetă simplă este salată de varză cu ton în conservă, ceapă şi morcovi, asezonată cu zeamă de lămâie şi piper.
Ce valori nutriţionale are varza?
Pe lângă faptul că are nutrienţi cu proprietăţi antiinflamatoare şi anticancerigene, varza este bogată în vitamina K, un compus extrem de important pentru coagularea sângelui şi pentru sănătatea oaselor. Varza roşie este, de asemenea, şi o sursă de vitamina C, în special în variată crudă sau gătită foarte puţin. O cană cu varză roşie tocată are 22 de calorii, un gram de proteine, 0,1 grame de grăsime, 5,2 grame de carbohidraţi, 1,5 grame de fibre şi 2,7 grame de zahăr.


