Faptele de hărțuire comise atât în public, cât și în privat, pot fi amendate contravențional, începând de astăzi, cu până la 10.000 de lei, potrivit unei modificări legislative ce tocmai a intrat în vigoare. De sancționarea acestor fapte se ocupă atât polițiștii, cât și jandarmii.
Legislația din România nu atingea expres subiectul hărțuirilor stradale (mai ales de ordin sexual) și cu atât mai puțin nu întâlneam o sancțiune pe care polițiștii să o poată aplica în astfel de cazuri, pe loc. De fapt, hărțuirea cuiva (fie în public, fie în privat) nu era pedepsită decât penal, în condițiile din Codul penal. Însă un act normativ recent publicat a venit să umple acest gol legislativ, începând de azi.
Astfel, hărțuirea cuiva într-un loc public poate fi amendată de polițiști cu până la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 232/2018 pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi.
Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta.
„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat„, scrie în lege, unde se precizează apoi că astfel de fapte se consideră contravenții și se pot sancționa cu amenzi între 3.000 și 10.000 de lei (dacă nu e vorba deja de o infracțiune). Inițial, senatorii votaseră pentru o amendă maximă de 10 ori mai mare, dar deputații au redus cuantumul maxim la 10.000 de lei, pentru că, spun ei, scopul legiuitorului nu e să pedepsească, ci să prevină, iar amenda trebuie adaptată astfel încât să reflecte acest lucru.
De sancționarea acestor fapte se ocupă ofițerii și agenții de poliției din cadrul Poliției Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, ci din cadrul Poliției de Frontieră, dar și polițiștii locali.
Este adevărat că, la acest moment, doar în Codul penal găsim unelte pentru pedepsirea (penală) a celor vinovați de fapte de hărțuire. Iar un proces penal durează mult timp și șansele reale să se ajungă la o condamnare sunt mici. Tocmai de aceea, arată inițiatorii acestui demers legislativ, era cazul să existe și amenzi contravenționale pentru astfel de fapte.
Iată aici ce presupune hărțuirea sexuală în Codul penal în vigoare acum.