Cancelarul german Angela Merkel a recomandat recent o măsură de protecție împotriva noului coronavirus simplă și aflată la îndemâna tuturor: aerisirea regulată a încăperilor. Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iaşi, a explicat la Digi24 de ce această măsură este eficientă și ne poate feri de infecția cu COVID-19.
„Acest virus este adaptat condițiilor de mediu. Acolo unde este o cantitate mai mare de virus trebuie să intervenim și cea mai simplă soluție – care în Germania se și aplică – este aerisirea acelei clădiri, acelui spațiu, pentru că aceasta duce la o dispersare a virusului și numărul lor pe centimetru cub este redus și atunci probabilitatea să ne infectăm se reduce simțitor”, a spus Gurlui.
„Sunt daruri de la natură pe care noi trebuie să le folosim adecvat. Pe lângă această aerisire, este foarte important să creăm condițiile ca lumina natuală să intră în cameră. De aceea recomand ca în clasele elevilor, acolo unde este posibil, să se aleagă acele clase care să fie cât mai bine iluminate și acele intervale de timp în care este mai multă lumină”, a explicat el.
Totuși, mulți români sunt reticenți în a aerisi natural încăperile. „Ne trage curentul” este un mit bine înrădăcinat în credința populară, care nu are însă nicio acoperire în realitate, a explicat dr. Mihai Craiu la Digi24. Mai mult, el spune că în colectivități este mult mai periculos pentru îmbolnăvirea cu COVID aerul condiționat, de aceea mai ales în școli, dar și la birouri ar fi bine să fie ținut închis, dacă nu este posibilă și o ventilație naturală.