Verificarea brânzei sau a cașului (bine de știut dacă nu aveţi prieteni care să vă servească cu un produs de încredere, să ştiţi următoarele:
a) Brânza tăiată are neapărat găuri cu aer aproape egale, astea nu prea se pot falsifica. Dacă nu vedeţi găurile, vedeţi-vă de drum, e brânză falsificată cu clorură de calciu.
b) Clorura de calciu conferă produsului tărie. Ce mai puteţi face?Tăiaţi o bucată cât o cutie de O puneţi în congelator. O scoateţi a doua zi şi NU trebuie să fi devenit sfărâmicioasă prin îngheţ. Dacă nu aveţi timp, puneţi bucăţica în apă fiartă. NU trebuie să se topească mai mult de 40% la fierbere, altfel e 80% margarină.
c) Exemplu de produs falsificat din comerţ: telemeaua „Prezident” produsă la Vatra Dornei: este sfărâmicioasă, e moale la apăsare, nu are găurele de 2-4 mm diametru, se topeşte complet în 3 minute. De asemenea produsele: Coliba Ciobănaşului = caşcaval +telemea la hipermerketuri menţionează cu neruşinare în compoziţie clorura de calciu.
d) Evitaţi produsele tip Akadia = brânză bulgărească ieftină. Aia e brânză, aşa cum sunt eu popă. Normal 1 kilogram de brânză se obţine din 6-8 kile de lapte, iar un kilogram de lapte=2 lei. Atunci cum de costa kilogramul de Akadia 7 lei?


