Cum să devii Software Tester și să ai o carieră nouă în IT

0
604

În prezent, vedem o mulțime de anunțuri de angajare pentru postul de software tester, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că este un rol important iar profesioniștii în domeniu sunt indispensabili în companiile din sfera digitală.

Dar ce este testarea software și cu ce se ocupă un tester? Într-un domeniu cu o dezvoltare atât de alertă cum este tehnologia informației, e dificil să formulezi o definiție care să cuprindă tot ceea ce înseamnă un rol sau altul astfel încât descrierea să-și păstreze acuratețea în timp.

Totuși, putem spune, în linii mari, că un software tester verifică, aplicând tehnici manuale și automate de testare, dacă performanța și calitatea unui produs software creat de un developer corespund cu cerințele și scopul pentru care a fost creat, înainte ca acesta să ajungă la utilizatori.

În principal, testerul are în vedere patru aspecte importante:

  • Reducerea costurilor – limitarea, pe cât este posibil, a cheltuielilor generate de anumite probleme ce pot apărea în utilizarea produsului, cum ar fi repararea produselor în perioada de garanție sau chiar rechemarea anumitor echipamente care funcționează pe baza unui software ce prezintă defecte.
  • Securitate și siguranță – analiza, detectarea și eliminarea posibilelor riscuri ce ar putea fi generate de un anumit produs, de exemplu un program software folosit de o instituție financiară sau unul pe baza căruia funcționează un echipament medical ori un vehicul.
  • Calitatea produselor – testerul verifică nivelul de performanță al unui produs software, gradul și modul în care acesta își atinge scopul pentru care a fost creat și urmărește eliminarea, cât mai mult posibil, a unor probleme ce pot apărea în diverse momente ale utilizării acestuia.
  • Gradul de satisfacție al clienților – aici se caută răspunsul la întrebarea: În ce măsură performanța acestui produs se va ridica la așteptările utilizatorului final? Acesta este un aspect extrem de important mai ales pentru reputația companiilor care livrează soluții software și pentru fidelizarea clienților.

Așadar, testerul are un rol important în asigurarea calității tehnologiilor din toate domeniile: echipamente electronice, telecomunicații, transport, finanțe, medicină, apărare și orice altă sferă unde sunt folosite produse software. Un tester software poate lucra la proiecte mici, independente, sau poate fi membru al unei echipe internaționale care dezvoltă programe cu impact major.

Este important să subliniem faptul că rolul unui tester nu este doar cel de a identifica greșeli. Acesta investighează, explorează, observă, își pune întrebări și construiește scenarii, bazându-se pe anumite criterii de calitate și performanță dar și stabilind altele noi pe măsură ce adună informații despre produs. La final, poate propune caracteristici noi pentru acel produs sau modalități diferite de implementare a anumitor funcții, pentru a se asigura că experiența utilizatorului va fi una plăcută, eficientă și sigură.

Prin asta trebuie să înțelegem că deși un software tester trebuie să aibă cunoștințe și abilități tehnice solide, mai există o serie de calități extrem de importante pentru a deveni un specialist bun în domeniu – să-și abordeze munca în mod creativ și să vadă dincolo de o listă de cerințe, să experimenteze și să se aventureze înafara sarcinilor prestabilite, să vină mereu cu idei și propuneri noi, să fie extrem de atent la detalii, dar mai ales să comunice eficient – să-și argumenteze deciziile și să le explice importanța într-un mod care să permită implementarea eficientă a recomandărilor sale. Testerul nu este singurul responsabil de calitatea unui produs – este o muncă de colaborare – cu alți testeri, cu developerii produselor pe care le testează, cu persoane care au diferite roluri în echipa de dezvoltare a produselor.

Testarea software nu este o muncă ușoară sau lipsită de provocări, însă atunci când o faci cu dedicare și pasiune, îți aduce numeroase satisfacții și contribuie semnificativ la dezvoltarea ta profesională și personală. Așadar, cum devii software tester chiar dacă nu ai experiență anterioară în IT?

În primul rând, îți inventariezi calitățile personale pe care trebuie să le ai pentru a practica această meserie: creativitate, atenție, gândire critică, comunicare eficientă, abilitatea de a lucra individual dar și în echipă, perseverență, dorința de a învăța, a te dezvolta și perfecționa continuu și, bineînțeles, o înclinație spre tehnologie. Dacă ai bifat toate cele enumerate mai sus, următorul pas este să te înscrii la un curs de software tester.

Azimut Vision, una dintre primele școli de IT din România, organizează cursuri acreditate de software tester în Cluj-Napoca, Sibiu, Oradea, Brașov, Timișoara, București, Craiova, Ploiești, Constanța, Iași, dar și online, astfel încât orice persoană care își dorește să învețe, să poată participa la programele de formare.

Cursurile Azimut Vision sunt destinate atât persoanelor care nu au experiență anterioară în domeniul IT, cât și celor care urmăresc perfecționarea abilităților pe care le au deja, dezvoltarea și avansarea profesională. Temele abordate la curs încep cu fundamentele testării, trecând rând pe rând prin procese, metode, tehnici și toate abilitățile pe care trebuie să le aibă un candidat care își dorește să aplice la un post de software tester. Cursul include inclusiv pregătirea pentru interviul de angajare în domeniu și sfaturi pentru actualizarea CV-ului astfel încât să reflecte cât mai bine noile abilități dobândite.

Instructorii Azimut Vision sunt pentru cursanți în primul rând mentori, care vin cu o experiență vastă construită în cadrul unor echipe reale de IT și acordă o importanță deosebită pregătirii cursanților pentru un job propriu-zis în domeniu. Participanții la curs sunt familiarizați cu terminologia de specialitate, dinamica grupului, rolul fiecărui membru și interrelațiile dintre ei, diferite situații care pot apărea în munca de zi cu zi din viața unui tester, posibile provocări și soluții pentru acestea.

Cristina Haisan a trecut de la peisagistică la testare software după absolvirea cursului Azimut Vision: „Ce mi-a plăcut la curs a fost că, pe lângă partea practică, extrem de importantă, am avut și partea teoretică în care am învățat foarte multe lucruri, a fost super faptul că am primit toate acele informații de bază care au fost foarte utile. Chiar și la interviu, aproximativ 70% din întrebările discutate fie se regăseau în curs, fie au fost discutate în cadrul cursului”.

Linda Mărginean lucrează acum ca software tester la una dintre cele mai cunoscute firme de IT din Cluj, trecând de la asigurări și hair styling la o carieră în sfera digitală: „Da, fără curs nu aș fi reușit să mă angajez în domeniu, am dobândit multe cunoștințe utile care m-au ajutat foarte mult. Partea practică, la curs având foarte multe ore de pratică, m-a ajutat foarte mult în obținerea postului actual, interviul a fost bazat pe cunoștințe practice aplicate și astfel cursul chiar a fost foarte util.

În urma absolvirii cursurilor de IT Azimut Vision, participanții primesc o diplomă acreditată eliberată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, recunoscută la nivel internațional. De asemenea, în cadrul cursului are loc și pregătirea pentru certificarea internațională pentru software testeri (ISTQB), pe care participanții pot alege să o obțină înscriindu-se ulterior la examenul organizat de South East European Testing Board.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.