Cum putem să ne protejăm împotriva căpuşelor. Ce sfaturi ne dau medicii

0
259

Lunile călduroase aduc la spital anual câteva sute de pacienţi muşcaţi de căpuşe. În sezonul cald, cu precădere la începutul acestuia, căpuşele sunt în perioada de înmulţire şi devin mai agresive, spun specialiştii.

Aşa se explică faptul că, odată cu deschiderea sezonului de iarbă verde, încep să apară şi persoane care apelează la medic pentru îndepărtarea dăuntorului şi pentru tratament împotriva unei posibile boli Lyme, afecţiune infecţioasă care se transmite la om prin muşcătură de căpuşă.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi spun că în perioada următoare atunci când ieşim în natură, mai ales în zonele împădurite, este recomandat să fim foarte atenţi la îmbrăcăminte. Pentru a evita să fim muşcaţi de căpuşe, cel mai bine este să ne protejăm picioarele cu şoseste, încălţăminte adecvată şi pantaloni lungi. Dacă stăm întinşi pe iarbă, ideal ar fi să purtăm şi bluze cu mânecă lungă, scrie adevarul.ro.

„Este cazul să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte căpuşele încă de pe acum, având în vedere că ne apropiem de lunile în care acestea devin foarte agresive, adică mai, iunie şi septembrie. Trebuie să ne îmbrăcăm potrivit atunci când mergem în zone împotrivite, să fim atenţi unde facem plajă şi în ce cabane dormim. În locurile de dormit care nu au fost utilizate peste iarnă, există riscul să întâlnim astfel de dăunători în aşternuturi”, precizeaza profesorul Carmen Dorobăţ, medic primar Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.

În cazul în care descoperim pe corp o muşcătură de căpuşă trebuie să ne prezentăm la medic pentru a fi văzuţi de un medic infecţionist şi pentru a primi tratament preventiv cu antibiotic pentru o săptămână. Dacă dăunătorul încă mai este ataşat de piele, acesta va fi îndepărtat de un chirurg. Medicii nu recomandă să încercăm îndepărtarea căpuşei acasă, pentru că există riscul ca o parte din aceasta să rămână în piele şi să producă o infecţie. Chiar dacă nu toate căpuşele poartă agentul infecţios care cauzează boala Lyme, medicii consideră că este mai sigur să ne prezentăm la spital pentru o verificare specializată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.