Peste două milioane o sută de mii de români primesc tichete de masă. Adică jumătate din angajaţi.
Vestea că va crește valoarea tichetelor de masă, de la 15 lei la 20 de lei, nu poate decât să îi bucure. Majorarea le-ar aduce lunar cel puţin o sută de lei în plus în buzunare.
Proiectul a trecut astăzi de Parlament, dar mai trebuie semnat de preşedinte.
Comparativ cu celelalte ţări din Europa, România are în prezent cea mai mică sumă alocată unui tichet de masă – puţin peste 3 euro. Cel mai mult primesc spaniolii şi francezii 11 euro pentru pe zi, urmați de Belgia, Portugalia şi Grecia.
Aleşii cred că majorarea îi va determina pe români să muncească mai multe zile pe lună.
Tichetele de masă, sau bonurile de masă, cum li se mai spune, sunt o variantă la îndemână, prin care companiile își pot reduce costurile salariale, motivându-și angajații, în același timp.
Angajatorii pot oferi fiecărui salariat cu contract individual de muncă un beneficiu extrasalarial: un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată în decursul unei luni, inclusiv în cazul pozițiilor part-time.
Conform legii 165/2018, biletele de valoare pentru masă se acordă o dată pe lună și sunt utilizate pentru plata produselor alimentare la magazinele și restaurantele afiliate la rețeaua Up România. Acest beneficiu este scutit integral de plata contribuțiilor patronale si salariale. Sumei totale i se aplica doar impozitul pe venit de 10%, ca oricărui venit salarial.