Conferinţe pe teme de didactica limbii franceze cu invitaţi din Franţa şi din Belgia

0
268

Asociaţia Română a Profesorilor Francofoni, cu sprijinul Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, a organizat în zilele de 21 şi 22 aprilie, la Iaşi, o sesiune de conferinţe, la care au participat peste 250 de profesori de limba franceză din toate judeţele ţării.

 

Cea de-a X-a ediţie Partager pour s’enrichir a fost cu siguranţă un succes. Invitaţi de marcă au reuşit să ofere publicului informaţii de ultimă oră, au împărtăşit exemple de bună practică şi au pus în discuţie subiecte de interes legate de francofonie, în general. În discursul său de deschidere, Eric Poppe, reprezentantul Delegaţiei Wallonie-Bruxelles a felicitat organizatorii pentru iniţiativă, mulţumindu-le profesorilor pentru implicare şi pentru entuziasmul de care dau dovadă prin participarea la evenimentul de la Iaşi.

Jean-Marc Defays, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Profesorilor de Limba Franceză a deschis seria conferinţelor cu o intervenţie pe tema multiculturalităţii şi a sarcinii dificile pe care o au profesorii la clasă, aceea de a transmite elevilor şi elemente de ordin cultural.

Richard Lescure, profesor universitar la Angers, şi Monica Vlad, profesor la Universitatea Ovidius din Constanța au încântat publicul cu intervenţii de calitate, aplaudate la scena deschisă.

Marie Soulisse şi Sarah Pigeaud, de la Universitatea Niort, au antrenat profesorii în ateliere de lucru, cu rezultate imediate, aplicabile în clasă.

Stephane Grivelet şi Doina Spiţă au animat un atelier în cadrul căruia s-a discutat despre rolul asociaţiilor profesionale şi despre activităţile pe care acestea le pot desfăşura, în beneficiul cadrelor didactice.

Gael Gilson, profesor la Universitatea Louvain-la-Neuve, în Belgia a demonstrat în cadrul unei conferinţe că jocurile video pot fi folosite cu succes la clasă, ca suport pentru învăţare.

„O întâlnire entuziastă care demonstrează, o dată în plus, că în România francofonia e într-o poziție confortabilă. Profesorii motivați creează generații motivate ! O inițiativă excelentă !” (Monica Vlad, Universitatea Ovidius, Constanța)

„Am încercat să construim, la Iaşi, un eveniment amplu, care să le ofere profesorilor de limba franceză posibilitatea de a se forma, de a învăţa lucruri noi, prin contactul direct cu vorbitorii nativi, dar şi prin schimbul de experienţă cu alţi colegi. Am avut printre noi invitaţi cunoscuţi la nivel internaţional şi apreciaţi pentru iniţiativele şi cercetările lor. Sunt impresionată de numărul mare de participanţi şi de atmosfera deosebit de plăcută ce se creează, de fiecare dată, în cadrul unor astfel de întâlniri. Se leagă prietenii, se pun bazele unor colaborări, se nasc proiecte profesionale. Partager pour s’enrichir este unicul eveniment de gen organizat în România, acreditat de Federaţia Internaţională a Profesorilor de Limba Franceză, eveniment ce transforma anual Iaşul, într-o capitală a francofoniei.” (Sabina Manea, inspector şcolar pentru limba franceză, iniţiator al evenimentului)

„Partager pour s’enrichir este, fără nici o îndoială, un eveniment emblematic la nivel naţional, unic prin formatul pe care îl propune.” (Irina Cosovanu, preşedinta Asociaţiei Române a Profesorilor Francofoni)

„Cu mare bucurie am participat pentru a doua oară la acest colocviu la Iaşi. Am putut aprecia cu această ocazie, calitatea participanţilor, implicarea lor în domeniul predării limbii franceze, cunoştinţele lor excelente, atât lingvistice, cât şi cele cu privire la tehnicile de predare. Aş vrea să adaug că am fost impresionat de organizarea perfectă din cele două zile şi de calitatea schimburilor de idei. Sunt foarte fericit că printre ţările europene, Francofonia este foarte bine reprezentată în România.” (Richard Lescure, profesor universitar)

„Partager pour s’enrichir este un eveniment intercultural de o mare bogăție, ce găzduieşte întâlniri care îți permit să te dezvolți. Am petrecut momente de neuitat, alături de profesori entuziaşti!” (Marie Soulisse, director, Universitatea Niort)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.