Companiile multinaționale, o necesitate pentru economie

0
208

Aproximativ 72.870 de companii multinaționale își desfășoară activitatea în România. În spațiul public, apar periodic discuții contradictorii cu privire la rolul sau impactul acestor companii. De la contribuții la bugetele locale și naționale, la crearea de locuri de muncă și instruirea angajaților, așa-numitele multinaționale au efecte pe numeroase planuri. Acestea pot crește chiar orientarea internațională pentru acei angajați a căror posturi presupun interacțiunea cu colegi de la filiale din alte state.
Cel mai dezbătut este însă rolul economic al companiilor în cauză. Mai multe statistici arată impactul pozitiv al acestora pentru economia națională, drept care vă prezentăm câteva:
1. Crearea de locuri de muncă competitive
Potrivit unui studiu INSSE pentru anul 2016, filialele companiilor străine au creat numeroase locuri de muncă în România. Doar în sectorul industriei, salariații acestor întreprinderi au reprezentat 42,8% din total, mai exact 594.791 de persoane. În servicii, 22,9% din angajați lucrează în multinaționale (282.285), în comerț 22,3% (190.941), iar în construcții 6,0% (21.482). Majoritatea salariaților lucrează pentru companii controlate din state membre ale UE, mai exact în proporție de 75,8%.

Pe lângă importanța numerică a acestor locuri de muncă (care pot fi suplimentate, având în vedere că cele mai multe companii resimt un deficit de forță de muncă calificată), sunt relevante și aspecte privind plata și satisfacția angajaților. În medie, salariile aferente locurilor de muncă din multinaționale sunt cele mai mari, comparabile doar cu cele de la stat. Nu în ultimul rând, studiile care urmăresc identificarea celor mai dezirabili angajatori plasează companiile multinaționale pe primele locuri.

2. Contribuţii importante la dezvoltarea domeniul imobiliar
Sectorul imobiliar se dezvoltă, astfel că apar noi proiecte destinate persoanelor juridice. Doar în Capitală se estimează că stocul de metri pătrați din spațiile de birouri va ajunge de la 2,7 de milioane la peste 3 milioane, în acest an fiind anunțate proiecte care vor suplimenta acest stoc cu peste 400.000 de metri pătrați. O dezvoltare reală și stabilă nu presupune însă doar creșterea ofertei, ci și a cererii.

Liviu Tudor, fondatorul și președintele Genesis Property, cel mai mare proprietar român de spații de birouri clasa A, explică un aspect pe această temă: „Rămâne totuși întrebarea «cine va ocupa aceste spații?» Am mai declarat de nenumărate ori – nu este sustenabil și nu poate fi considerată creștere mutarea chiriașilor dintr-un birou în altul. Pentru o dezvoltare sănătoasă a pieței este nevoie de atragerea de chiriași noi, companii care să nu fie încă prezente în România sau companii dispuse să facă pasul spre birourile de Clasa A”. Multinaționalele pot contribui semnificativ la dezvoltarea sănătoasă și stabilă a domeniului imobiliar din România. Prin extinderea operațiunilor unor companii străine în România, proiectele imobiliare cum sunt parcurile de afaceri și spațiile de birouri își pot găsi mult mai repede clienți cu care pot colabora pe termen lung.

3. Dezvoltare prin investiţii străine directe
Investițiile sunt esențiale pentru dezvoltarea unei țări, iar companiile multinaționale le realizează pentru a-și desfășura sau extinde activitățile. În 2017, fluxul de investiții străine directe a ajuns la 4,8 miliarde de euro, cel mai mare nivel de după criza economică. Printre statele care fac cele mai multe investiții în România, au o pondere însemnată Olanda (25.9%), Germania (12.8%), Austria (12.6%), Italia (6,2%) și Franța (6,2%).

Aceste investiții sunt suficient de mari încât România a ajuns pe locul 18 în lume în ceea ce privește numărul locurilor de muncă create prin investiții străine directe. Atunci când luăm în calcul și populația țării, coborâm pe locul 16.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.