Cluj: Bolnavi de cancer ţinuţi la cozi de zeci de metri, în frig şi ninsoare. „Ce face statul acum cu ei este crimă colectivă!” (VIDEO)

0
190

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate, a acuzat, luni, Guvernul de incompetenţă şi nepăsare după apariţia în mediul online a unor imagini filmate în această dimineaţă la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, unde sute de bolnavi de cancer stăteau afară, în frig, lipiţi unul de altul, pentru a-şi primi tratamentul.

“ÎNGROZITOR! UMILIRE, SUFERINŢĂ, BATJOCURĂ! Cozi de zeci de metri, în frig şi ninsoare, la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, azi dimineaţă, de la ora 7! Pacienţii cu cancer stau cu orele de dimineaţă la cozi infernale, în frig, pentru a primi tratamentul de care depinde supravieţuirea lor. În plină criză Covid 19 aceşti bolnavi sunt cei mai expuşi infectării. Nu poate fi vorba de distanţare socială aici, nu se respectă cei 1,5 metri între bolnavi. Jandarmii sunt uluiţi de suferinţa oamenilor şi nu sunt capabili să ia măsuri. Ce face statul român acum cu aceşti bolnavi se numeşte, crimă colectivă”, a scris Ungureanu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, deputatul USR a precizat că a cerut zile în şir Guvernului să permită emiterea de reţete on line în cazul pacienţilor cu cancer, să desfiinţeze temporar “mizeria numită card de sănătate” şi să valideze consultaţiile telefonice şi serviciile de telemedicină, informează epochtimes.ro.

“Ori nu le pasă, ori sunt incompetenţi sau mai degrabă ambele. Imaginile acestea mi-au sfâşiat inima”, a mai transmis Ungureanu.

Deputatul a subliniat că există soluţii pentru evitarea acestor aglomerări şi umilirea pacienţilor oncologici în contextul crizei coronavirusului, adăugând că a făcut Casei de Asigurări de Sănătate, încă de acum o săptămână, unele propuneri în acest sens, după cum urmează:

– eliberarea de către casele de Asigurări a documentelor pentru pacienţii oncologici în format electronic ( Adeverinţe, de asigurat etc);

– eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesită examinări (imagistice, laborator etc) de evaluarea a răspunsului la tratament, fără Cardul de sănătate (prin verificarea calităţii de asigurat în PIAS) sau pe baza adeverinţei de asigurat în situaţiile când PIAS nu funcţionează.

Emanuel Ungureanu a precizat că acest tip de serviciu trebuie însoţit de documentarea unei discuţii cu pacientul, telefonic sau pe Skype, FaceTime etc., din care să reiasă că pacientul poate continua tratamentul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.