Anul acesta Târgul de Toamnă la Iași se desfășoară în perioada 10-16 octombrie, în zona din spatele Halei Centrale și în alte zone ale orașului. Acesta include Sărbătoarea vinului, Târgul de blănuri (Aleea cu Castani) și Târgul Meșteșugarilor (Bulevardul Ștefan cel Mare).
În zona Halei Centrale Iași este mare înghesuială. Pe lângă sutele de ieșeni care profită de vremea frumoasă de afară și ies cu familiile să guste din bunătăți, oaspeții-pelerini se adună și ei în fața tarabelor. Producători autohtoni, veniți din toate colțurile țării, oferă spre vânzare tuturor celor care trec pragul târgului o gamă variată de prăduse. De exemplu, unul dintre comercianți, care vinde blănuri, a venit tocmai din Oradea.

La ediția din acest an, la Târgul de Toamnă poți cumpăra orice: de la produse alimentare tradiționale, brânzeturi, vinuri de colecție de la Cotnari și Valea Călugărească, produse apicole și de panificație, fructe de mare, până la oale de lut sau ustensile de casă făcute manual, piese din portul național sau obiecte din piele.
Târgul a readus în inima Iașului atmosfera vechilor bresle, vizitatorii găsind aici produse nu doar din zona Moldovei, dar și produse și obiecte specifice din aproape toate zonele istorice ale țării: Muntenia, Maramureș sau Transilvania. Ieșenii sunt îmbiați să meargă la târg cu mic, cu mare pentru un festin copios, dar și pentru a cumpăra lucruri necesare în casă, pe care nu le găsești la îndemână în fiecare zi.

Astfel, de cum ajungi în apropierea Halei Centrale, pașii te poartă singuri către tarabele împodobite de sărbătoare. Aromele ispititoate îți lasă gura apă, iar ochii îți fug către vitrinele doldora de bunățăți. Chiar dacă nu-ți este foame, salivezi la vederea cârnaților care sfârâie pe grătare, a bulzului care este aidoma unui bulgăre de aur, a racilor care se lăfăiesc pe tipsiile încărcate, a micilor aburinzi și a vinului fiert cu scorțișoară și alte mirodenii, care curge gârlă.
Muzica populară și mirosurile ademenitoare te îndeamnă să cauți portofelul în buzunar și să te oprești la coadă. Și dacă te-ai prins în jocul deliciilor gastronomice, și mai ai și vreo doi copii alături care-ți dau ghes să le iei de toate, lași la Târg nici mai mult, nici mai puțin câteva sute de lei.

Guști neapărat iahnie de fasole, pentru că n-o mai gătești acasă chiar în fiecare zi, tăvălești un bulgăraș de mămăligă prin brânză de burduf și tai pielița străvezie a unui cârnăcior din care mai picură încă grăsimea. Savurezi și dintr-o plăcintă aburindă cu poale-n brâu, pentru că vii din Moldova, guști câte puțin din mustul rece și parfumat din strugurii chihlimbariide anul acesta, te oprești numaidecât la tejgheaua cu sarmale și-ți amintelști cât de bun este vinul moldovenesc. Mai tragi un ocol pe la rafturile cu telemea și brânzeturi, pentru a-ți face plinul, te lași înduplecat de cei mici să savurezi și din baclavaua sau halvaua turcească și abia atunci te îndrepți cătinel, pentru promenadă, pe Aleea cu Castani, să apreciezi cât costă un chimir sau o căciulă brumărie, că, uite, degrabă vine iarna.

Aici descoperi blănuri aduse din Turcia sau Rusia, care costă între 800 și 3000 de lei, căciuli de miel din Roman sau Neamț la doar 100-120 de lei bucata, pielării de import, de toate formele și modelele, de-ți iau ochii sau cergi din Maramureș, care te fac să visezi la seri geroase de iarnă și drumuri de munte.
Alături de legume și fructe, expuse de producătorii autohtoni la tarabe, vei mai găsi producători tradiționali de brânză și mezeluri. Se găsec din belșug mai ales la tejghelele din fața Palatului Culturii: brânză de capră preparată după o rețetă franțuzească, brânză de burduf, telemea de oaie și de vacă, cașcaval de mai multe sortimente și neapărat mezeluri care te ademenesc prin formele ciudate sau prin culoarea apetisantă. Găsești aici și cârnăciori subțiri cât degetul mic de copil, și salam veritabil de Sibiu, și șuncă presată, și ciolan afumat, și pastramă de pui sau cârnați cu busuioc, cârnați de oaie picanți, cotlet de mistreț, slănină ținută la baiț etc.

Asfel, vizitatorii nu doar că își vor împlini poftele savurând din bucatele alese, ci vor mai cumpăra bunătăți, cum nu găsești decât la un târg de oameni gospodari și cu gust rafinat, cum sunt românii.
Tot aici, pe pietonalul de pe Ștefan cel Mare, au poposit și apicultorii. Unul dintre ei a venit tocmai din Ploiești și oferă spre vânzare o gamă variată de produse din miere și propolis. Fagurii dulci adună în jur albinele, dar și copiii. Câte nu găsești aici: miere polifloră de câmpie, miere de mană, miere de tei, miere de floarea soarelui, miere de salcâm ș.a., tipuri care se deosebesc prin gust și textură, dar și prin proprietățile terapeutice.

De asemenea, ieșenii și oaspeții sosiți la Sărbătorile Iașului își mai pot procura produse confecționate în stilul handmade și vintage. Pentru amatorii acestor stiluri sunt expuse accesorii, bijuterii, toate lucrate manual, dar și obiecte de anticariat precum cărți mai rare, sculpturi, picturi etc. Atmosfera de sărbătoare a târgului este întreținută și de tarabele cu produse din portul popular, unde găsești tot ce-ți poftește sufletul: cămăși brodate fin și măiestrit, bondițe din stofă naturală, opinci din piele porc, poșete sau pălării din paie, papuci de casă din lână de oaie etc.
Astfel, Târgul de Toamnă este întâmpinat cu bucurie de toți locuitorii orașului nostru, iar Sărbătorile Iașului sunt zilele belșugului, ale veseliei, stării de bine și liniștii spirituale. Sunt zile binecuvântate de Sfânta Moldovei, care adună, în această toamnă bogată la Iași, oameni din toate colțurile țării. Târgul de Toamnă a devenit deci un eveniment consacrat și așteptat, cu produse de calitate și consumatori mulțumiți.
Un reportaj de Elena Godzin




















