Centenarul Marii Uniri la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi

0
158

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi va desfăşura, în perioada 19 noiembrie – 8 decembrie 2018, o serie de activităţi din cadrul proiectului LIIS ROMÂNIA 100, având ca obiectiv celebrarea Centenarului Marii Uniri.

Suita de evenimente debutează, luni, 19 noiembrie, ora 12.15, când va fi sădit Gorunul Unirii, un gest simbolic în care vor fi implicaţi elevi, părinţi, profesori şi care se doreşte a fi un moment de reflecţie la jertfa celor fără de care visul de veacuri al românilor ar fi fost imposibil. La rădăcina gorunului va fi pusă o capsulă a timpului care să conţină mesaje din partea elevilor către tinerii care vor studia în acest liceu peste… 100 de ani. La eveniment vor participa, în calitate de invitaţi, domnul Alexei Țurcan – Consulul General al Republicii Moldova în România, precum și membrii Consiliului de Administrație, Consiliului Reprezentativ al Părinților.

Miercuri, 21 noiembrie, în intervalul 10-12, se va derula activitatea 100 de cărţi, 100 de trepte ale cunoaşterii, la iniţiativa claselor a VI-a A şi a VI-a C, coordonate de prof. Mihaela Orendovici şi Daniela Zaharia, constând în donarea a 100 de volume achiziţionate de elevii claselor amintite pentru dotarea bibliotecii Şcolii Gimnaziale Cogeasca, din judeţul Iaşi. Proiectul reflectă vocaţia culturală a Iaşului şi încearcă să perpetueze, cu ocazia Centenarului, atitudinea de respect faţă de carte şi semnificaţiile acesteia, în plan ştiinţific şi educaţional.

Tot în luna noiembrie va avea loc și dialogul de suflet Centenarul Marii Uniri, videopunte Iaşi – Chişinău, un eveniment care se va desfăşura în paralel la Liceul Teoretic de Informatică şi instituții educaționale din Chișinău, Republica Molova. Această formă de comunicare îşi propune să convertească o relaţie instituţională deja tradiţională cu sistemul de educaţie din Republica Moldova într-un moment de comuniune sufletească, al valorilor identitare şi al sentimentului naţional, dar şi într-o oportunitate de a împărtăşi bune practici privind creşterea performanţei şcolare şi atingerea excelenţei în educaţie.

În luna decembrie, elevii mai mici vor avea parte de cadouri şi de o emoţionantă întâlnire cu un personaj emblematic al copilăriei, sub genericul Moş Nicolae în vizită la 100 de copii cuminţi, în cadrul unor activități umanitare pe bază de de voluntariat, iniţiate tot în cadrul proiectului LIIS ROMÂNIA 100, sub semnul toleranţei, al empatiei şi al  bucuriei de a dărui.

Aceste evenimente reprezintă o formă complementară de educaţie şi de receptivitate faţă de nevoile tinerilor ce-şi construiesc destinul în interiorul relaţiei spaţiu identitar-spaţiu comunitar, cât şi un act de responsabilitate civică, plasat simbolic sub semnul Sărbătorii tuturor românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.