Cea mai mare unitate de primiri urgenţe din Regiunea de Nord-Est va suferi transformări

0
226

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” din Iaşi va fi refuncţionalizat după ce în capitala Moldovei va fi construit unul dintre cele trei spitale regionale din România.

O şedinţă de lucru a autorităţilor locale ieşene cu cele centrale a adus în prim plan modificările majore prin care va trece Spitalul „Sf. Spiridon“. Conform analizei făcute, trei clădiri recent modernizate vor funcţiona în continuare. Astfel, clădirea pavilionului D, în care funcţionează Unitatea de Primire Urgenţe şi computerul tomograf, a fost consolidată şi extinsă. Şi pavilioanele J, în prezent laborator de hematologie, şi I, în care funcţionează RMN şi CT, sunt în stare bună, scrie adevarul.ro.

„Clădirea pavilionului E, în care în prezent funcţionează bucătăria, spălătoria şi ateliere, ar urma să fie demolată. Aceeaşi soartă ar urma să o aibă şi pavilionul H. Clădirea pavilionului F, în care funcţionează secţiile de chirurgie şi ATI, va fi transformată în ambulatoriu. Pavilionul F necesită reparaţii ale faţadelor, în timp pavilionul K necesită consolidare, urmând a fi utilizat pentru uz medical“, se arată în informarea Primăriei Iaşi. Totodată, după consolidare, pavilionul L ar urma să găzduiască Muzeul Medicinii. Morga (pavilionul N) ar urma să fie renovată. În pavilionul M este o clădire dedicată băncii de ţesuturi. Reabilitarea clădirilor ar urma să fie realizată de Primăria Municipiului Iaşi, actualul proprietar, prin atragerea de fonduri nerambursabile.

„În cadrul discuţiilor, reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii au susţinut că banca de ţesuturi va fi la Spitalul Regional de Urgenţă, unitate în care va funcţiona şi laboratorul de genetică. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă «Sfântul Spiridon» ar urma să fie un Centru de training unde personalul medical să fie instruit în ceea ce priveşte metodele de operare a echipamentelor noi“, se mai arată în informare, mai scrie adevarul.ro.

Totodată, mare parte din personal ar urma să fie transferat la Spitalul Regional de Urgenţă. Conform draftului studiului de fezabilitate, Spitalul Regional de Urgenţă va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie. Valoarea proiectului este estimată la 470 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, finalizarea studiului de fezabilitate va avea loc în această perioadă, iar întocmirea documentaţiei specifice pentru obţinerea fondurilor europene va fi făcută până la finalul acestui an. Etapa de înaintare a documentaţiei către Comisia Europeană este programată în ianuarie 2019, în paralel urmând a fi demarate procedurile tehnice de proiectare şi execuţie prognozate pe tot parcursul anului 2019, pentru ca lucrările de construcţie să înceapă efectiv în 2020, urmând să se încheie în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.