Întruniți în ședință ordinară, consilierii județeni au votat astăzi, bugetul județului Iași. Veniturile estimate pentru anul 2018 sunt cu 118% mai mari față de 2017, ridicându-se la suma de aproximativ 950 de milioane de lei.
Subvențiile acordate de stat pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală sunt de peste 7 ori mai mari, în acest an. Dacă anul trecut județul nostru a primit 10 milioane de lei, în anul 2018, pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a Iașului au fost alocate peste 88 milioane de lei.
Pentru demararea lucrărilor la parcul industrial de lângă Leţcani au fost prevazute 6,9 milioane lei iar pentru modernizarea Spitalului de copii „Sf. Maria” 8.5 milioane lei, în timp ce finalizarea lucrărilor la monumentul istoric din str. Vasile Alecsandri nr. 6 a primit 8 milioane lei. Alte 9,8 milioande de lei au fost alocate proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor”.
Modernizarea infrastructurii rutiere va beneficia de cele mai mari sume, peste 114 milioane lei (drumurile interjudetene Iasi-Suceava si Iasi-Botosani, precum și câteva tronsoane de drumuri județene). Printre cele mai mari proiecte se numără DJ246 pe ruta limita judeţ Vaslui – Tufeştii de Sus – Scânteia – intersecţie DJ248 – Şcheia – Drăguşeni – Ipatele – Ţibăneşti (circa 37 km, investiţie estimată la 27,6 milioane lei), DJ 281C (intersecţie DN 28A – Hărmăneşti – Todireşti – Coasta Măgurii – Cotnari – intersecţie DN 28B, 19,2 milioane lei), DJ 208F (Heci – Tătăruşi – Iorcani – limită judeţ Suceava, 17,7 milioane lei), Târgu Frumos – Cucuteni (9,7 milioane lei) şi intersecţie DN 24 – Al.I.Cuza (8,8 milioane lei).
În ceea ce privește propunerile pe marginea bugetului județului, toate formațiunile politice reprezentate în Consiliul Județean au depus amendamente care au fost dezbatute în cadrul comisiilor, o parte dintre acestea fiind aprobate de către consilieri. Excepție a făcut grupul PNL, acesta preferând să facă propuneri în plenul de astăzi. Ulterior, consilierii județeni liberali s-au abținut de la a vota aprobarea bugetului, care a fost adoptat cu 21 de voturi.
În ședința de astăzi au fost votate și bugetele de venituri și cheltuieli pentru instituții subordonate Consiliului Județean: S.C. ApaVital S.A., RA Aeroportul Iași și SC Tehnopolis SRL. Trei proiecte de hotărâre au vizat aprobarea organigramelor și a statelor de funcții pentru instituții din subordinea CJ.
În cazul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria”, a fost aprobată suplimentarea cu 18 posturi a locurilor rezervate pentru medicii rezidenți, de la 113 la 131, și cu un post de asistent medical în cadrul compartimentului de medicina muncii. De asemenea, va fi modificată și structura de personal din cadrul stației de hemodializă. Noua structură a Spitalului de Copii “Sf. Maria” prevede 1551 de posturi, cu 23 mai multe decât anul trecut.
Numărul angajaților din cadrul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie “Cuza Vodă” va crește de la 726 la 754 de persoane. Pentru medicii rezidenți vor fi disponibile 90 de locuri de muncă, cu 13 mai multe decât în anul precedent. Statul de funcții a fost suplimentat cu 10 posturi de asistenți medicali, un bioinginer, un psiholog, un director administrativ și un șofer.
A fost aprobată o nouă structură organizatorică și pentru Ansamblul Folcloric al Județului Iași. Va fi înființat „compartimentului marketing, organizare și promovare” care va avea trei angajați, iar „compartimentul financiar-contabil, administrativ și juridic” a fost suplimentat cu patru posturi. Ansamblul Folcloric al Județului Iași va avea 43 de angajați.
PNL Iași: PSD aduce bugetele locale în pragul falimentului
Consilierii judeteni PNL Iași au propus astăzi 10 amendamente la proiectul de buget al județului, care au fost respinse politic de majoritatea PSD, ALDE și UNPR, deși consilierii liberali au fost de acord cu toate amendamentele propuse de către celelalte partide.
PNL nu a dat girul pentru un proiect de buget caracterizat prin deficit și prin lipsa oricărei dezbateri reale. Un proiect de buget al cărui deficit se ridică la peste 25 milioane Euro este un buget al declinului economic. Bugetul județului Iași a fost confiscat de președintele PSD, Maricel Popa, care a blocat orice dezbatere cu ieșenii pe marginea celui mai important proiect al județului.
Pentru că veniturile Consiliului Județean scad în medie cu 25%, în timp ce cheltuielile cresc în medie cu 35%, considerăm că se impunea o dezbatere serioasă privind soluțiile de echilibrare a bugetului. Din păcate, în loc să folosim 25 milioane euro din excedentul bugetar al anului trecut pentru investiții în județ, Maricel Popa va folosi acești bani pentru a acoperi găurile din bugetul acestui an. Pentru secțiunea de dezvoltare s-au alocat doar 17% din bugetul total, restul banilor fiind folosiți pentru acoperirea cheltuielilor curente.
Bugetul pe care îl propune PSD ieșenilor este un buget în suferință. Rezerva bugetară a scăzut cu 83%, sumele alocate proiectelor pentru servicii culturale, sociale și pentru tineret au scăzut cu aproape 50%, în timp ce costurile salariale au crescut cu 55%, în condițiile în care diferența salarială între posturile de conducere și posturile de execuție a devenit ridicol de mare.
Acest stil de conducere falimentar al PSD Iași combinat cu inconștiența guvernului PSDragnea vor conduce în anii următori județul Iași spre incapacitate de plată.
Consilierii PNL și-au stabilit prioritățile pentru anul 2018 pornind de la problemele stringente ale județului:
- Transportul public județean este deficitar
- Se constată o creștere a decalajului economic în defavoarea Iașului comparativ cu alte județe similare.
- Zona Metropolitană a Municipiului Iași există doar pe hârtie.
- Nerespectarea strategiei de dezvoltare economico-socială a județului.
- Situația precară a cluburilor sportive fanion ale sportului ieșean.
- Lipsa transparenței decizionale la nivelul Consiliul Județean
Pentru ameliorarea acestor probleme, consilierii PNL au venit cu 10 amendamente la proiectul de buget care au fost respinse politic de către majoritatea formată din consilierii de la PSD, ALDE și UNPR:
- Studii de fezabilitate pentru două noi parcuri industriale în județul Iaşi.
- Înființarea numărului unic TelVerde pentru transport public și a unei platforme digitale pentru sesizări privind calitatea serviciilor de transport public județean.
- Alocarea de fonduri pentru sprijinirea sportului ieșean.
- Construcția a 200 de stații de autobuze pe drumurile județene
- Dotarea mijloacelor de transport județene cu sistem de eticketing, camere de luat vederi și aparate de localizare cu GPS – Proiect pilot.
- Studiu privind monitorizarea fluxurilor de călători pe liniile de transport public județean.
- Realizarea Strategiei de Dezvoltare Turistică a Județului Iași.
- Constituirea unui fond de finanțare prin parteneriate pentru susținerea unor evenimente ale producătorilor agricoli locali de interes județean.
- Semnalizarea prin indicatoare rutiere și panouri publicitare a tuturor monumentelor istorice de pe teritoriul județului Iași.
- Alocarea sumelor necesare pentru acoperirea cheltuielilor aflate în sarcina statului la Aeroport plus reducerea cotei încasate de către Consiliul Județean din venituri de publicitate și închirieri.
Acestea sunt doar o parte din proiectele pe care consilierii județeni ai PNL Iași le vor propune în acest an Consiliului Județean, sunt proiecte prin care încercăm să ameliorăm lipsurile din viața cotidiană a ieșenilor, dar urmărim și rezolvarea unor deficiențe din activitatea Consiliului Județean.
„Domnule Maricel Popa, nu ați făcut nimic concret pentru proiectele importante ale Iașului! Vom pierde finanțarea la Spitalul Regional de Urgență, Autostradă a devenit o Fata Morgana, Aeroportul este în vrie, Sistemul de management al deșeurilor este în mare întârziere, iar drumurile județene sunt distruse”, arată consilierii liberali după ședința de CJ de astăzi.