Sinceri să fim, alcoolul este rău pentru sănătatea ta. Asupra acestui lucru nu există prea multe dezbateri: este rău, punct.
Cu toate acestea, mai multe articole științifice au analizat și au aprofundat unele dintre proprietățile benefice pentru corpul uman pe care le are una dintre cele mai renumite băuturi alcoolice din lume: whisky-ul.
Astfel, revista Cool Material a enumerat până la opt dintre aceste concluzii științifice. Au început compilarea cu un celebru citat de Mark Twain: „Prea mult din orice este întotdeauna rău, dar prea mult whisky bun nu este niciodată suficient”.
- Whisky-ul ajută la prevenirea cancerului
Asta susține un consultant din industria băuturilor spirtoase care era și medic… S-a bazat pe principiile antioxidante care se regăsesc și în vinul roșu.
- O băutură bună pentru diete
Potrivit LiveStrong, un pahar de whisky este ideal pentru dietă, deoarece conține zero carbohidrați și zero grăsimi.
Desigur, să nu bei deloc, nici măcar o gură de whisky, contribuie la fel: tot zero carbohidrați și zero grăsimi.
- Whisky-ul poate preveni atacurile de cord
Atâta timp cât se realizează un consum moderat, responsabil și moderat – da, cuvântul „moderat” apare de două ori.
Totul potrivit unui studiu de la Harvard care, desigur, își începe concluziile prin amintirea că alcoolul este o otravă.
- Unul până la șase pahare pe săptămână ajută la reducerea riscului de demență
Chiar dacă bei să uiți, adevărul este că un studiu de caz din urmă cu 16 ani a arătat că cei care beau între unul și șase pahare de whisky pe săptămână sunt mai puțin predispuși la demență.
Desigur, studiul mai spune: oamenii care nu beau sunt mai predispuși la demență. Dar la fel sunt și cei care beau între șapte și treisprezece pahare pe săptămână.
- Ajută la calmarea nervilor
Probabil singura afirmație pentru care nu este necesar un studiu științific, dar există: cel a unei echipe din Toronto, Canada. Studiul susține că un pahar de alcool ajută la relaxare, dar efectele dispar de la două pahare în sus. Din nou, moderația este cheia.
- Ameliorează răcelile
Până nu au inventat scotch-ul, scoțienii nu au știut să facă whisky foarte bun. Atât de mult, încât au trebuit să-și acopere aroma produsului cu miere, scorțișoară, zahăr, curmale… Este ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Hot Toddy.
Dacă la proprietățile mierii și multor alte substanțe adăugați proprietățile alcoolului – acesta ucide germenii, ajută la descongestionarea căilor nazale și luptă cu răceala. Bine, nimic din ce bătrânii noștri nu știau deja, cu țuica.
- O băutură perfectă pentru diabetici
Un pahar de whisky are zero zahăr. Logic este să nu-l amesteci cu niciun suc, desigur. Altfel efectul lipsei de zahăr dispare.
Un whisky bun nu ar trebui niciodată ruinat cu suc sau orice fel de băutură cu zahăr. Cocktailurile sunt o altă poveste, atâta timp cât urmezi rețetele, pentru că există experți care le creează dintr-un motiv. Doar că acestea nu mai sunt recomandate diabeticilor. Acestea fiind spuse, cel mai bun mod de a bea whisky este cel care vă place cel mai mult dintre următoarele opțiuni: cu un strop de apă la temperatura camerei pentru a deschide aromele, cu un cub de gheață (care inevitabil va dilua aroma) sau cu pietre speciale care vor modifica temperatura fără a dilua distilatul.
- Și este un mare digestiv
Stimulează crearea de pepsină, care este principala enzimă responsabilă de descompunerea proteinelor din stomac în polipeptide. Sună bine, deși nu este nimic nou că una dintre principalele proprietăți ale acestei băuturi este tocmai capacitatea sa digestivă.
Whisky-ul, apa vieții, preferatul scriitorilor
Origina cuvântului whisky vine din latină, de la cuvântul „aquavitae”, care însemna apa vieții, iar scoțienii au tradus în celtică acest cuvânt ca „uisgebeatha”, acesta devenind, în timp, „whisky”.
Se știe că scriitorii sunt, adesea, prieteni cu alcoolul. Unii dintre cei mai renumiți autori au preferat whisky-ul. Dintre aceștia, Heimgway și Mark Twain sunt printre cei mai celebri.