La Centrul Maternal Maternus din Iași, un bebeluș de nouă luni a fost depistat pozitiv la infecția cu COVID-19. Reprezentanții centrului nu înțeleg cum este posibil ca micuțul să se fi infectat cu coronavirus, dacă nu a intrat în contact cu nicio persoană pozitivă. Mama lui îl îngrijește de aproape o săptămână și este negativă la infecția cu COVID-19, notează bzi.ro.
Reprezentanții Centrului Maternal Maternus din Iași au fost nevoiți să închidă o aripă a clădirii, după ce un bebeluș a fost depistat pozitiv la infecția cu coronavirus. Nimeni nu-și explică cum a fost posibil ca cel mic să se infecteze cu COVID-19, neintrând în contact cu nicio persoană pozitivă. Mama lui are 17 ani și este elevă la un liceu din Iași. Deși a mers la cursuri, tânăra a avut testul PCR negativ. Acum este în autoizolare la centru și-și îngrijește bebelușul depistat cu COVID-19. Cel mic este monitorizat de cadrele medicale angajate ale centrului.
O dată la 14 zile, toți beneficiarii și angajații Centrului Maternal Maternus din Iași sunt testați. La ultima testare, pe data de 24 septembrie, un bebeluș a fost depistat pozitiv la infecția cu COVID-19. Totodată, a fost depistată și o angajată a centrului, o educatoare. Reprezentanții centrului spun că educatoarea depistată pozitiv la infecția cu COVID-19 nu a intrat în contact cu bebelușul, iar faptul că el a ieșit pozitiv la infecția cu coronavirus este cât se poate de curios.
„Pe data de 24 septembrie, un beneficiar de nouă luni de la Centrul Maternal Maternus din Iași a fost depistat pozitiv la infecția cu COVID-19. Menționăm că mama acestuia, minoră de 17 ani, elevă, a avut testul PCR negativ. Bebelușul, împreună cu mama, au fost trimiși cu ambulanța la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, iar în urma evaluării medicale s-a deciz izolarea lui în centru. Copilul nu primește medicamentație specifică, dar este monitorizat de către cadrele medicale ale centrului.”, spune Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Iași.
Băiețelul de nouă luni este asimptomatic și este izolat, împreună cu mama lui, într-o aripă separată a centrului, departe de ceilalți beneficiari. Angajații îi îngrijesc și-i vizitează pe cei doi, îmbrăcați în combinezoane. În ceea ce privește educatoarea depistată pozitiv la infecția cu COVID-19, aceasta se află în izolare la domiciliu, împreună cu toată familia sa.
„Este curios pentru noi faptul că bebelușul nu a intrat în contact cu nicio persoană depistată pozitiv la infecția cu COVID-19 și a avut, totuși, testul PCR pozitiv. Angajata noastră, depistată și ea pozitiv cu coronavirus, nu a intrat în contact cu băiețelul. Mama acestuia, minora de 17 ani, a mers la școală la cursuri, iar testul ei PCR este negativ, deși ea a petrecut cel mai mult timp alături de bebeluș. Sperăm ca la retestare să nu avem surprize neplăcute, mai multe cazuri de COVID-19”, mai spune Tiberiu Bantaș.
Tiberiu Bantaș: „Am decis, prin prisma contextului actual, să închidem o aripă a clădirii”
Centrul Maternal Maternus din Iași are 15 locuri destinate tinerelor mame din județul Iași, aflate în situații de risc și gravidelor predispuse abandonului copiilor. Din cauza faptului că bebelușul a fost depistat pozitiv la infecția cu COVID-19 și a necesitat izolarea lui în centru, împreună cu mama lui, reprezentanții centrului au fost nevoiți să facă restructurări în clădire.
„Am decis, prin prisma contextului actual, să închidem o aripă a clădirii, o parte a clădirii în care, până acum, am putut îngriji trei cupluri de mamă și copii. Acolo stau acum doar bebelușul cu COVID-19 și mama acestuia. Astfel, din 15 locuri disponibile, acum mai avem nouă și toate sunt ocupate de mame minore, sau mame aflate în situații de risc”, adaugă Tiberiu Bantaș.
La Centrul Maternal Maternus din Iași sunt îngrijite mame minore, împreună cu copiii lor, sau mame care, din varii motive, nu-și pot îngriji singure copiii. O echipă de specialiști se îngrijește de bunăstarea beneficiarilor și le asigură condiții de trai mai mult decât decente. Totodată, angajații centrului nu abandonează beneficiarii nici după ce pleacă de la centru. Aceștia se asigură că mamele și copiii vor avea o traiectorie lină și tot suportul de care au nevoie pentru începerea unei vieți lipsite de griji.
„Obiectivul centrului este acela de a preveni abandonul copilului. Aici le asigurăm găzduire pe o perioada de la șase luni, până la maximum doi ani, suport psihologic și moral, autonomie și formare a deprinderilor pentru viață prin autogospodărire, menținerea legăturii cu familia lărgită și educația parentală. După plecarea din centru, mama intră într-o perioadă de monitorizare de trei luni, timp în care se urmărește evoluția ei în afara centrului. De asemenea, urmărim și integrarea socio-profesională a mamei”, spune Dora Pandelea, șefa Centrului Maternal Maternus din Iași.