Bărbat fără picioare din Schitu Duca, ținut într-un coteț de propria familie. Rudele încasează 1.400 de lei lunar de pe urma sa

0
217

Un bărbat de 51 de ani dintr-o comună din Iaşi trăieşte în condiţii greu de descris, într-un coteţ, în curtea fratelui său. Omul este bolnav, are ambele picioare amputate şi este tratat precum un animal. Autorităţile vor să-l ia şi să-l interneze într-un centru medico-social. Rudele, însă, l-ar vrea tot în cocioaba infectă: fără el, pierd pensia de handicap şi indemnizaţia de însoţitor.

 

Victima s-a născut cu probleme psihice. Nici propria mamă n-a mai putut să-i suporte ieşirile, aşa că l-a gonit de-acasă. A ajuns om al străzii. Iar în iarna lui 2013, după o noapte petrecută în ger, a degerat şi şi-a pierdut ambele picioare. De-atunci e complet dependent de ajutorul celorlalţi.

Bărbatul trăiește în întuneric. Pe timp de iarnă, i se mai pun câteva vreascuri în soba improvizată. În rest, nici la baie nu e ajutat să meargă.

Asistenţii sociali au văzut multe la viaţa lor. Dar nici ei nu erau pregătiţi să descopere halul în care trăieşte sărmanul bolnav, relatează Digi24.

„Condițiile sunt dezastruoase. Domnul se afla într-un pat improvizat, acoperit acolo cu paturi, plăpumi. Ce avea el acolo. O sobă improvizată acolo”, spune Andreea Busuioc, asistent social primăria Schitu Duca.

Fratele bărbatului trăieşte în casă cu iubita sa, cu cele trei fiice ale acesteia dintr-o altă căsnicie şi cu soacra.

500 de lei e pensia de handicap a bărbatului bolnav. Încă 900 de lei e ajutorul de însoţitor. Nici nu-i de mirare că rudele şi-ar dori, totuşi, să nu plece de tot.

Iubita fratelui: „Nu are cine să aibă grijă de el. Trebuie să îi duci la pat să își facă nevoile, să ai grijă de el. O să îl iau înapoi. E fratele lui, dacă nu era fratele lui nu îl lua. I-am oferit ce s-a putut”.

„A fost transportat pentru evaluare suplimentară la UPU Spiridon. Menționez că echipajului nu i-au fost arătate documentele medicale”, spune Nicolae Pralea, purtător de cuvânt SAJ Iași.

Autoritățile locale încearcă să-i găsească bărbatului un pat liber într-un centru medico-social din județ.

„E un caz dificil și pentru noi. Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva până acum”, adaugă Andreea Busuioc, asistent social primăria Schitu Duca.

Rudele bărbatului speră, totuși, într-un ajutor din partea autorităţilor. Spun că vor să-i construiască bolnavului propria lui casă, pentru a rămâne împreună, ca o familie, arată sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.