Românii mănâncă 30 de milioane de mici doar de 1 Mai. Puţini însă ţin cont şi de pericole. Micii din surse nesigure pot provoca toxiinfecţii alimentare. Iar mâncaţi în exces – indigestii. Medicii ne spun care sunt secretele unei mese bune, dar sănătoase.
Într-o singură zi din minivacanţă, unii au mâncat miteti cât pentru o lună întreagă. Dacă media anuală este de 40 de mici, nu puţini sunt cei care recunosc că, zilele acestea, au cam exagerat. De aceea, cei care sunt bucătari de meserie vin cu sfaturi preţioase într-o perioadă cu atât de multe grătare încinse, scrie observator.tv.
„Este foarte important ca micii să fie bine facuţi în interior pentru a evita eventualele contaminări cu salmonela şi alte infecţii pe care carnea de porc, vită sau oaie le are dinainte”, sfătuieşte un bucătar.
Sunt udaţi cu puţină apă, ca să fie suculenţi şi să nu se ardă in interior. Iar dacă plita este bine încinsă, în nici zece minute, micii sar de pe grătar.
„Ne dăm seama că micii sunt gata, când pe margine culoarea se va schimba se va schimba în aceasta culoare de aici”, mai spune bucătarul.
Consumul trebuie privit, totuşi, ca o ocazie. Grătarul în fiecare zi nu este sănătos. Şi, cel mai important, trebuie evitată asocierea mititeilor cu cartofi prăjiţi şi pâine. Iar muştarul ar trebui să fie unul natural.
Ruxandra Constantina, medic de familie: „Este bine sa îi asociem cu salata de crudităţi, cu salată verde, rosie sau chiar cu murături. Şi bineinteles, putem sa ii servim cu mustar natural sau cu hrean. Combinatia cu cartofi, care contin amidon, paine, proteina animală, încurajează indigestia.”