Inspectoriii DSVSA Iași au dat amenzi de 12.000 de lei după ce au descoperit nereguli grave la shaormeria Agapa, după ce sute de persoane au ajuns la spital în urma consumului de alimente de la acest fast-food.
DSVSA Iași a sanctionat societatea cu amendă în valoare de 12.000 lei, iar DSP Iași a aplicat o sancțiune contravențională de 3.000 lei și suspendarea activității.
După finalizarea anchetei efectuate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, s-a constatat prezența stafilococului coagulazo-pozitiv (stafilococului auriu) la produsele lactate, iar 7 probe prelevate din sortimentele de preparate culinare încriminate au ieșit pozitive la Salmonella. Stafilococul a fost găsit și pe cleștele pentru salată, scrie observator.tv.
„În urma analizarii neconformitatilor constatate la nivelul unității se menține ca și neconformitate majoră neasigurarea trasabilității produselor alimentare de origine animală cu materiile prime utilizate în fiecare zi în procesul de fabricație a produselor de tip fast-food (carne pasăre, cașcaval, ouă) până la produsele finite obținute, trasabilitatea neputându-se demonstra nici de departe doar cu datele privind cantiățile de produse finite comercializate”, au precizat reprezentanții DSVSA Iași.
De asemenea, medicii care efectuează ancheta epidemiologică au precizat că la una dintre angajate, o bucătăreasă, s-a depistat Salmonella, iar la alți doi angajați s-a descoperit prezența stafilococului auriu în nas.
Peste 200 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au consumat produse alimentare de la shaormeria din Iași, acesta fiind cel mai grav caz de acest gen din țară.


