Alergia la ambrozie nu este o banală viroză, nu trece de la sine, iar ignorarea simptomelor poate duce la complicații severe. Este esențială prezentarea la timp la medic pentru un diagnostic și un tratament eficient!
Strănutul în salve, secreția nazală apoasă, obstrucția nazală, mâncărimea și înroșirea nasului și ochilor, lăcrimarea și reducerea mirosului sunt simptome ale ALERGIEI cauzate de AMBROZIE. Semnele sunt de regulă mai accentuate dimineața, în zilele însorite și în cele în care bate vântul. O altă caracteristică este că se repetă periodic în sezonul de polenizare. În cazuri severe pot apărea simptome mai grave, asemănătoare astmului bronșic – tusea seacă, respirația șuierătoare, senzația de sufocare. Uneori pot apărea manifestări ale urticariei și dermatitei de contact la nivel cutanat, cu mâncărime, înroșire, erupție, edem. Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil. Sunt perturbate activitatea zilnică și somnul, apărând indispoziția, iritabilitatea, oboseala.
Principala măsură de tratament este profilaxia expunerii la polen, prin limitarea activităților în aer liber în zilele cu concentrații crescute de polen, evitarea aerisirii locuinței în timpul perioadei de polenizare, evitarea uscării hainelor în aer liber (granulele de polen se pot depune pe acestea), utilizarea filtrelor de polen și a aparatelor de aer condiționat, purtarea ochelarilor de soare pentru limitarea contactului cu polenul în zona ochilor, purtarea unor măști faciale speciale dotate cu filtru de polen.
În ceea ce privește medicația, aceasta va fi prescrisă doar de către medic, în funcție de localizarea și gravitatea simptomelor (antihistaminice, corticosteroizi locali, decongestionante locale, imunoterapia specifică). Eficacitatea tratamentului diferă de la un pacient la altul și nu are efect după întreruperea acestuia.
Ambrozia (denumire populară iarbă de paragină), este o plantă perenă, cu răspândire agresiv-invazivă, originară din America de Nord. Prezența ei in Europa a fost semnalată în Germania în 1863, iar in Romania în 1910 (Orșova). Semințele ambroziei rămân în sol până la 40 de ani. Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lunii octombrie. Mai și iunie, când planta se află în stare vegetativă, fără a elibera polen, înseamnă perioada optimă în care se poate face eradicarea plantei. De la an la an, tot mai multe persoane dezvoltă alergie la ambrozie, iar vârsta de debut a simptomelor este tot mai mică. În majoritatea țărilor europene ambrozia a fost declarată plantă de carantină. Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne implicăm pe termen lung în lupta împotriva ambroziei.
În acest sens este important să cunoaștem că există și o lege privind combaterea ambroziei, în vigoare de la data de 17 martie 2018.
„Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Art. 1. –
(1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.
(3) Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.
(4) Lucrările de întreținere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate stabilite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.
Art. 2. –
În vederea stabilirii soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu parteneri locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante.
Art. 3. –
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.
(2) Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.
(3) Limitele amenzilor contravenționale prevăzute la alin. (2) se actualizează prin hotărâre a Guvernului.
Art. 4. –
Contravențiilor prevăzute la art. 3 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5. –
Verificarea și constatarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor art. 1, precum și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialiști desemnați din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, comisariatelor județene ale Gărzii Naționale de Mediu, direcțiilor județene de sănătate publică și autorității publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.„