Alegeri la UAIC Iași! Conf. dr. Cristina Petraș: ”Modelul de universitate promovat de profesorul Tudorel Toader este cel mai apropiat de idealul humboldtian„

1
230

Luni, 18 martie 2024, are loc turul al II-lea al alegerilor academice pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cadrele didactice trebuie să aleagă între prof. univ. dr. Tudorel Toader și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.

În contextul alegerilor, conf. dr. Cristina Petraș a transmis un mesaj colegilor săi din mediul academic, care ar putea schimba soarta alegerilor academice de la UAIC Iași.

Conf. dr. Cristina Petraș a criticat modelul de universitate antreprenorială promovat de rectorii de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), susținând că acesta a avut consecințe negative asupra facultăților socio-umane și de științe de la UAIC.

Cui acordăm încrederea în turul al II-lea al alegerilor? Aceasta este întrebarea legitimă care trebuie să preocupe comunitatea noastră academică. Din mesajele primite se desprinde un lucru evident, coalizarea candidaților de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Această situație duce automat la altă întrebare, la fel de legitimă, ce model de universitate ne dorim, universitatea antreprenorială sau universitatea humboldtiană? Modelul de universitate antreprenorială, promovat de rectorii de la FEAA, a fost un dezastru pentru Universitatea «Alexandru Ioan Cuza», mai cu seamă pentru facultățile socio-umane și de științe.

Colegii mai tineri nu au trăit acele vremuri. Unii, însă, ne amintim de anii în care orele suplimentare nu erau plătite sau plătite într-un total dispreț, cu tarife de 1 leu pe oră, în condițiile în care în aceeași perioadă se acordau cumuluri uriașe pentru funcțiile de conducere. Era epoca în care la titluri academice egale, salariile erau diferențiate într-un mod jignitor.

Ne amintim printre multe altele cum bugetul uriaș al UAIC, probabil cel mai mare după 1990, a fost risipit fără vreun rezultat notabil, nici măcar renovarea corpului B al universității. În aceeași perioadă, universitatea nu a avut o strategie de dezvoltare instituțională, nevalorizând bogatele resurse la care avea acces după aderarea la Uniunea Europeană. Ba mai mult, am asistat la o aplicare sălbatică a sistemului Bologna”, a transmis conf. dr. Cristina Petraș.

Conf. dr. Cristina Petraș: ”Interesul rectorului pentru patrimoniul universității nu este un hobby în sine sau o activitate de toaletare, cum s-a insinuat în presa locală, ci a dus la constituirea de «asset-uri» reale”

Profesorul universitar Tudorel Toader, în prezent rector, a fost ales în funcție în aprilie 2016 și reconfirmat pentru un al doilea mandat în urmă cu patru ani.

În cei opt ani de când ocupă cea mai înaltă funcție din cadrul instituției de învățământ superior, Tudorel Toader a reușit să finalizeze proiecte de mare anvergură. Conf. dr. Cristina Petraș a transmis faptul că nu își dorește ca universitatea să fie din nou așa cum era în urmă cu 18 ani.

Modelul de universitate promovat de profesorul Tudorel Toader este cel mai apropiat de idealul humboldtian, toate specializările se regăsesc în mod armonios în arhitectura instituțională, inclusiv cele cu o cerere redusă pe piața muncii, dar cu o pondere simbolică netă în ansamblul cunoașterii.

Interesul rectorului pentru patrimoniul universității nu este un hobby în sine sau o activitate de toaletare, cum s-a insinuat în presa locală, ci a dus la constituirea de «asset-uri» reale, elemente care asigură stabilitate într-o lume în care bate la ușă criza economică și care este marcată de incertitudine geopolitică.

Pe scurt, vrem stabilitate și predictibilitate sau o universitate SRL, model pe care l-am trăit în cei 18 ani de conducere FEAA, cu consecințele nefaste știute”, mai spune conf. dr. Cristina Petraș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.