Municipalitatea a finalizat licitația pentru încredințarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a Muzeului de Istorie Naturală.
Câștigătoare a fost declarată asocierea Madbeton SRL – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, oferta depusă fiind de 6.951.228,40 lei, fără TVA.
„În cursul acestei săptămâni a fost semnat contractul de consolidare și modernizare a Muzeului de Istorie Naturală. Sperăm ca lucrările să fie finalizate la termenul de doi ani. Proiectul beneficiază de finanțare europeană în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Axa 5. Valoarea totală a proiectului este de 13.312.194,47 lei, circa 2,8 milioane de euro, din care asistența financiară nerambursabilă se ridică la 13.033.757,96 lei, contribuția proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Prin proiect se propun măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.
Suprafaţa construită actuală este de 852 de metri pătrați, suprafaţa desfăşurată de 2.749 de metri pătrați, iar suprafața utilă actuală este de 1.293,80 metri pătrați. În urma proiectului de restaurare și modernizare se vor păstra suprafețele construită și desfășurată, iar suprafața utilă a clădirii va ajunge la 1.469,98 metri pătrați.
Corpul A al Muzeului de Istorie Naturală este o clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice la poziţia 1094 cod IS – II – m – 03915, conform Listei monumentelor istorice 2015 şi se află amplasat pe bulevardul Independenţei nr. 16, având faţada principală orientată spre o frumoasă grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, între care se evidenţiază un exemplar naturalizat de Gingko Biloba. Această curte plantată a servit cândva drept Grădină Botanică pentru oraș.