Pasagerii care vin din 62 de ţări aflate pe lista galbenă a zonelor cu risc epidemiologic ridicat – printre care şi SUA, Franţa, Belgia, Spania şi Italia – trebuie să prezinte, la intrarea în România, un rezultat COVID negativ la testul TR-PCR, realizat cu maximum 3 zile înainte, apoi sunt obligaţi să intre în carantină. Măsura, care prevede şi o serie de excepţii, intră în vigoare începând din data de 12 februarie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis două hotărâri consecutive care prevăd condiţii restrictive de intrare pe teritoriul României, în încercarea de a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, mai ales a tulpinilor supercontagioase identificate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, ţări care se află printre cele 62 de state considerate „zone galbene”.
Măsura îi afectează în principal pe românii care muncesc în străinătate, care se întreabă de ce sunt nevoiţi să prezinte un rezultat negativ la testul RT-PCR, dacă oricum sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină la domiciliu. Durata izolării poate fi redusă la 10 zile, dacă prezintă un al doilea rezultat negativ la testul RT-PCR, ceea ce presupune costuri suplimentare. De exemplu, un român care se întoarce în ţară din Berlin va plăti, în Germania, între 80 şi 180 de euro pentru un test RT-PCR. Preţul variază în funcţie de asigurarea medicală.
Majoritatea statelor europene, precum şi cele în care au fost confirmate cazuri de infectare cu noile tulpini SARS-CoV-2 cu transmisibilitate ridicată, au adoptat măsuri restrictive de protecţie, cum ar fi prezentarea la intrarea pe teritoriu a unui rezultat negativ RT-PCR şi/sau carantina pentru o anumită perioadă. Majoritatea statelor din UE descurajează turismul şi precizează că permit intrarea în ţară doar pentru „motive întemeiate”, care pot consta în vizite la rude, călătorii de afaceri sau deplasări în scop medical. SUA cere test negativ PCR chiar şi copiilor de peste 2 ani. Ministerul Afacerilor Externe informează că persoanele care sosesc în Cehia din state incluse pe listele portocalie, roşie şi roşu închis – printre care şi România, care este inclusă pe lista roşie – trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul ceh, rezultatul negativ al unui test molecular PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii, sau al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior sosirii.