Pacienții cu depresie au luat cu asalt cabinetele psihiatrilor

0
242

Lunile de pandemie au adus schimbări majore în rândul populației. Teama de a nu pierde pe cineva drag, separarea de lumea reală și necunoașterea modului de evoluție a infecției pe termen mediu sau lung au adus o serie de sentimente de neputință sau neajutorare în rândul românilor.

De la debutul pandemiei de coronavirus, la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi s-a înregistrat o creştere cu peste 30% a cazurilor de depresie şi anxietate. De asemenea, spun specialiștii s-a înregistrat și o creștere a numărului de persoane dependente de alcool sau droguri cu 40%. Cabinetele psihologice sau unitățile mediclae de profil sunt pline cu astfel de cazuri, conform telem.ro.

Specialiștii spun că s-au mai remarcat tulburări psihotice, dependențe, tulburări de somn sau de alimentație, atat în timpul infectării cât și după.

Tulburările de somn au rămas prezente atât în timpul infectării cu COVID-19, cât și după vindecare. Dacă pacienții cu probleme la nivel psihic nu pot trece singuri peste situație, ceea ce este foarte greu, sau nu apelează la un specialist, se pot pierde cu totul și pot recurge la gesturi necugetate.

Poate duce la o tulburare depresivă majoră, care individul nu se mai adaptează nici în mediul exterior, nu mai poate avea grijă de el și desigur poate duce până la idei și gesturi suicidale, ne spune Irina Mitrea – psiholog clinician.

Pe lângă aceste tulburări apare și dependența de alcool sau droguri, iar odată cu pandemia s-a inregistrat o avalanșă de pacienți noi la Institutul de Psihiatrie.

În mediul profesional nu se mai pot cpncentra, nu își concentrează atenția pe activitățile pe care le au de realizat în acea zi. Nu își mai găsesc niciun fel  de motivație, nu mai vor să continuie viața cum era ea anterior. Dependența de alcool și droguri vine separat, ca o tulburare distinctă, dar și alături de tulburările depresive și de anxietate. Intradevar, în perioada pandemiei sunt cazuri noi de dependență de alcool sau droguri, dar sunt și din pacienți anteriori diagnosticațoi cu tulburări psihice care au prezentat acest consum abuzxiv de alcool sau droguri, potrivit dr. Raluca Prepeliță- medic primar psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola.

Pentru acești pacienți se aplică tratament medicamentos și se administrează la fel ca depresia și anxietatea, printr-o colaborare riguroasă dintre psihoterapeut și medicul psihiatru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.