Recomandările pentru vaccinarea anti-COVID-19 ale unui renumit medic alergolog din Iași. Prof. dr. Georgeta Sinițchi „Persoanele care suferă de alergii se pot vaccina dacă iau tratament în prealabil”

0
243

Prof. dr. Georgeta Sinițchi, un renumit medic alergolog, recomandă tratament antialergic ieșenilor care doresc să facă vaccinul anti-COVID-19. Persoanele care știu că suferă de reacții alergice grave trebuie să meargă la o consultație în prealabil. În centrele de vaccinare fiecare persoană va fi examinată medical.

Persoanele care suferă de alergii se pot vaccina anti-COVID-19. Prof. dr. Georgeta Sinițchi, unul dintre cei mai renumiți medici alergologi din țară, susține că ieșenii pot lua preventiv tratament antialergic înainte de imunizare. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că un medic va examina pacienții care vin la centre pentru vaccinare. În funcție de tipul de alergie se va stabili dacă doritorul va primi sau nu vaccinul. Dacă persoana este alergică la una dintre substanțele conținute de vaccinul Pfizer BioNTech, atunci nu va putea fi imunizat cu noul ser. Vaccinul anti-COVID-19 a apărut ca soluția salvatoare care ne va ajuta să revenim la viața dinainte de pandemie.

Totuși, clarificările cu privire la vaccinul administrat au venit treptat, fapt pentru care multe persoane, printre care și cadrele medicale, sunt încă sceptice. În ceea ce privește aspectul referitor la persoanele care pot sau nu să primească acest vaccin, oficialii au făcut precizările clarificatoare. Vaccinul Pfizer BioNTech este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, care nu suferă de boli acute și chiar și celor care sunt infectate cu coronavirus.

Înainte de a se vaccina împotriva SARS-CoV-2, persoanele care cunosc că suferă de diverse alergii, mai ales cei care au manifestări mai grave, trebuie să meargă la o consultație. După ce se administrează vaccinul împotriva noului tip de virus, timp de 15 – 30 de minute orice persoană va fi monitorizată pentru a se asigura faptul că nu apar reacții adverse. În cazul în care apar astfel de complicații, medicul infecționist și un medic de Terapie Intensivă vor oferi tratamentul necesar.

Tratamentul preventiv antialergic nu modifică cu nimic efectul vaccinului anti-COVID-19, se poate lua înainte. Practic, o persoană care are alergii ar face bine să ia tratament antialergic. În ceea ce privește relațiile dintre manifestarea alergică și manifestarea dată de COVID-19, poți avea niște simptome asemănătoare, dar există și simptome care diferențiază. Persoana alergică poate suporta infecția virală, iar problema care o pune alergia nu împiedică efectuarea vaccinului. Precizez că tratamentul antialergic preventiv nu împiedică cu nimic administrarea serului. Dacă persoana are o manifestare mai gravă, este bine să viziteze alergologul. Poate fi vorba despre o manifestare respiratorie cutanată, digestivă, cardiovasculară și multe altele, iar atunci trebuie să meargă la o consultație. Concluzia este că alergia nu împiedică vaccinarea anti-COVID-19 și nu este o problemă. Dacă știe că manifestarea alergică există, este cunoscută sau este una mai deosebită, este bine să se consulte la un medic alergolog, care îi va da un tratament preventiv, după care se poate vaccina”, spune prof. dr. Georgeta Sinițchi, medic alergolog.

Principalele reacții adverse raportate în studiile vaccinurilor Pfizer, dar și Moderna au fost durerea, umflarea și roșeața la locul injectării, dar și frisoanele, oboseala și cefaleea, în general, însă aceste efecte au durat de obicei doar cel mult câteva zile. Efectele secundare pe termen lung sunt încă necunoscute, deoarece vaccinul este încă prea nou pentru a fi cunoscut. Cu toate acestea, majoritatea oficialilor din domeniul sănătății au declarat că sunt de părere că vaccinul nu va provoca daune pe termen lung.

O asistentă medicală din Cluj a suferit o reacție alergică la scurt timp de la administrarea vaccinului anti-COVID-19. Se pare că femeia avea alergii, iar în urma administrării vaccinului a avut o ușoară urticarie la membrele inferioare, dar și-a revenit la scurt timp după terapia specifică antialergică. Un alt caz de reacție adversă a fost semnalat la Suceava. Unii medici alergologi susțin că abia de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin se pot observa posibilele efecte.

Trebuie să se facă acest vaccin la mai multe persoane ca să se poată trage o concluzie profesională. Medicii alergologi vor putea vorbi din practică, iar pentru asta este nevoie de o experiență în timp. Doar astfel vom putea observa efectele. Cel puțin până după ce se va administra doza a doua, la 21 de zile, va trebui să așteptăm să vedem dacă apar sau nu reacții adverse”, precizează dr. Celina Stafie, medic alergolog din Iași.

Vaccinarea se va realiza în baza unei programări. Orice persoană se va putea programa pe o platformă electronică unică la centrul din zona în care este domiciliată. S-ar mai putea apela și la medicul de familie care se va ocupa de programare. Nu se pot prezenta la centrele de vaccin persoanele care au o afecțiune acută, care fac terapii pentru decoagularea sângelui, dar și cei care au imunodeficiențe majore. Înainte de vaccinarea anti-COVID-19, pentru orice doritor se va realiza o evaluare medicală în centrele din județ de către un medic. După examinare se va decide dacă unei persoane i se poate administra sau nu serul împotriva noului tip de virus. potrivit bzi.ro.

Orice persoană care va veni la centrele de vaccinare va fi evaluată medical. Nu este nevoie de o consultație înainte. După examinare, medicul va putea stabili dacă o persoană este alergică la substanțele folosite la vaccin sau dacă are o afecțiune acută, cazuri în care nu se va mai imuniza”, explică dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.