Carieră de succes încheiată dramatic: Un profesor de la Palatul Copiilor din Iași a ajuns să cânte pe străzi

0
260

Ieșeanul Costel Feraru, un fost profesor de țambal de la Palatul Copiilor din Iași, este nevoit să cânte pe stradă pentru a se întreține. A cântat de-a lungul carierei sale la petrecerile celor mai cunoscute localuri din zona Moldovei.

Chiar dacă a avut ocazia să lucreze în alte orașe din țară și din lume, dragostea pentru orașul natal l-a adus mereu înapoi. De 50 de ani se bucură de o carieră de succes care s-a încheiat însă dramatic. La vârsta de 62 de ani, cântă la țambal pe strada Lăpușneanu din Iași pentru a strânge banii de chirie. Pandemia de COVID-19 l-a lăsat fără loc de muncă și colaborări în acest an. Banii câștigați de la trecători sunt puțini, abia îi ajung în unele zile să își asigure o masă caldă.

„Pe 8 martie, un prieten m-a rugat să cânt la un eveniment și la câteva zile a fost dată starea de urgență. După nu am mai avut unde să lucrez și am fost nevoit să mă întrețin până în iulie din banii pe care am reușit să îi pun deoparte. Dacă ar trece această perioadă de pandemie, aș avea unde să mai lucrez, fiindcă ar fi mai multe evenimente. În felul acesta este foarte greu să mă întrețin. Acum că și economiile s-au terminat, am fost nevoit să găsesc o soluție. Așa că, la începutul lunii iulie am fost la primărie și am primit autorizație să cânt în acest spațiu. Este greu, nu se câștigă mult, de multe ori nu câștig nici pentru masa de peste zi”, a povestit țambalagiul ieșean Costel Feraru.

Experiența lui de viață și nevoile l-au învățat să se descurce în orice situație. Oricât de greu îi este să treacă peste anumite perioade, faptul că încă poate face ceea ce îi place îl face fericit. Țambalul i-a fost alături peste tot, la bine și la rău, și va continua sa cânte până la iarnă pentru ieșenii care trec pe Lăpușneanu, potrivit bzi.ro.

Avea doar 9 ani când a învățat primele note muzicale la țambal în cadrul Palatului Copiilor din Iași. De la vârsta de 15 ani până la 17 ani, a cântat pentru Orchestra UTC, care a aparținut de Casa de Cultură a Studenților din Iași. A mai studiat timp de un an la Școala Populară de Arte instrumentul său de suflet, țambalul. Cei de la Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților” l-au luat în echipă până când a fost nevoit să facă armata. În anul 1978 a început armata la Ploiești. În cadrul orchestrei armatei a cântat mai bine de 1 an. Deși i s-a propus un loc de muncă în orchestra de la Casa Armatei Ploiești, Costel Feraru a ales să revină în orașul său natal. Și-a continuat activitatea în Iași, în Ansamblul „Doina Carpaților”, alături de care a participat la festivaluri în toată lumea, aproape 10 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.